Nemocnice Vysočiny jsou ve ztrátě, loni byly v zisku

28. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic kraje Vysočina vytvořilo za pět měsíců ztrátu téměř 19 milionů korun, v zisku je jen jihlavská. Loni ve stejném období zařízení vykazovala zisk přes sedm milionů korun. Nemocnice mají letos podle schválených plánů skončit ve ztrátě přes 85 milionů korun...


Jihlava - Vyplývá to z materiálů, jež dnes projednala rada kraje.

Nemocnice vydaly za pět měsíců roku za energie o téměř 15 milionů korun více než za stejné období loni, a to celkem 61,5 milionu. Na mzdách zdravotnická zařízení vyplatila přes 622 milionů korun, což je o 70 milionů více jak loni ve stejném období.

Personál nemocnic v čele s managementem také odvedl více práce. Všechna zařízení proti prvním pěti měsícům loni zvedla výnosy o 78,5 milionu korun na celkových 1,2 miliardy korun. Nejvíce zvýšila tržby nemocnice Jihlava - o 24 miliony, nejméně novoměstská, o šest milionů.

Zvýšily se také tržby v nemocničních lékárnách, a to o téměř 12 milionů korun. Podle vedoucích nikoliv kvůli zvyšujícím se cenám léčiv, ale proto, že se jich prodalo více. O více než 4,4 miliony korun je zvedly lékárny v havlíčkobrodské a pelhřimovské nemocnici, nejméně v Třebíči, o 400.000 korun.

Na materiálu při zvýšených výnosech i tržbách ušetřila nejvíce nemocnice v Jihlavě, a to skoro o osm milionů, v Havlíčkově Brodě za něj vydali o 3,5 milionu více. V Jihlavě a novoměstské ušetřili statisíce na potravinách.

Zejména zdravotní pojišťovny dluží nemocnicím celkem 79 milionů, po lhůtě splatnosti přes 31 milionů korun. Naopak nemocnice po lhůtě splatnosti dluží třikrát tolik - téměř 98 milionů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?