Nemocnice vysoudila na Nově milión kvůli reportáži o vodě

10. 10. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Městský soud v Praze včera rozhodl, že společnost CET 21, provozovatel TV Nova, má zaplatit motolské nemocnici odškodné ve výši jednoho miliónu korun.


A to za reportáž Stanislava Motla v již zrušeném pořadu Na vlastní oči, která nemocnici poškodila.

Reportáž z konce května 2005 byla postavena na výpovědi v té době už bývalého zaměstnance Fakultní nemocnice Motol a týkala se údajně nekvalitní kojenecké vody.

Podle televize Nova se měla voda v takzvané mléčné kuchyňce chlorovat a měly v ní být bakterie. „Nemocnice podala naším prostřednictvím na společnost CET 21 žalobu na ochranu dobré pověsti. Soud vynesl rozhodnutí a uložil televizi Nova, aby zveřejnila omluvu buď v Televizních novinách, anebo pořadu Občanské judo, když byl pořad Na vlastní oči zrušen. Pak soud přiznal motolské nemocnici zadostiučinění ve výši milión korun,“ sdělil včera Právu zástupce nemocnice David Skopal z advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol.

„Je dobře, že se něco takového stalo. Že svoboda slova má hranice, když jsou zveřejněny nepravdivé údaje,“ řekl k rozsudku Skopal.

Rozhodnutí soudu není pravomocné a je možné se proti němu odvolat.

Zástupce CET 21 doporučí odvolání.

V reportáži byly podle Skopala zveřejněny neověřené informace, byla prý postavena a nastříhána tak, aby budila dojem senzace.

Zástupce společnosti CET 21 Petr Kotrlík z AK Kotrlík Bourgeault Andrusko na dotaz Práva, zdali se společnost proti rozsudku odvolá, uvedl: „Nemáme v té věci ještě instrukci klienta. Mé doporučení klientovi ale bude rozhodně se odvolat.“

Reportáž v roce 2005 uvedl Josef Klíma slovy:

„Už jsme si zvykli na ledacos, už jsme se naučili nad kdečím krčit rameny. Ale když jde o kojence a navíc o nemocné kojence, které ohrožuje sama nemocnice, tak jako v reportáži Stanislava Motla?“
Šéf nemocnice Miloslav Ludvík po odvysílání uvedl, že nemocnice si nechala udělat od nezávislých hygieniků rozbor vody pro kojence a vody z nemocničního bazénu. Obě v testech vyhověly. Bylo zjištěno pouze nižší množství chloru v bazénu, což ředitel Ludvík zdůvodnil tím, že se v něm koupou i děti, které jsou často na chlor alergické.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?