Nemocnice: Vyšší poplatky nám přinesou zisk, ale i starosti

5. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšší příjmy pro nemocnici, ale také větší starosti s vymáháním peněz od dlužníků. To vidí nemocnice v Plzeňském kraji, za zvýšíli se regulační poplatky za hospitalizaci.


Poslanecká sněmovna již v prvním čtení schválila, že by pacienti za pobyt ve zdravotnickém zařízení platili od roku 2012 sto korun namísto současných 60 denně.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Renaty Jenšíkové by nemocnice zvýšením poplatků vydělala o 17 milionů ročně více. „Nyní vybereme za rok zhruba 40 milionů korun, což by ve výsledku činilo 57 milionů korun.
To se může zdát jako obrovská částka, ovšem jen relativně. Ve skutečnosti jsme přišli o 220 milionů korun kvůli nižším platbám od pojišťoven a stejné to bude zřejmě i v dalším roce.
V něm se k propadu přidá i zvýšení DPH a vyšší mzdové prostředky, takže přijdeme o dalších 230 milionů korun. V porovnání s tím, že nám bude chybět půl miliardy, není 17 milionů nic,“ vysvětluje mluvčí.

Nejásají ani v Klatovech. „Sami, jako nemocnice, navýšení těchto poplatků nevyžadujeme, ale jestli tak sněmovna rozhodne, samozřejmě se podřídíme a budeme vybírat novou částku. Pokud všechny tyto peníze naší nemocnici zůstanou, určitě nám pomohou. Domnívám se ale, že je možné, že tím stoupne i počet lidí, od nichž budeme muset nezaplacené poplatky vymáhat,“ sdělil ředitel Klatovské nemocnice, a.s., František Lešundák.

Podobně vidí situaci také ředitelka Domažlické nemocnice, a. s., Alena Vyrutová. „Navýšení poplatků za hospitalizaci je smysluplné, takže je určitě vítáme. Přesto stále ani zdaleka nepokrývá vynaložené náklady na pacienta.

Ta stokoruna vyjde sotva na stravu za jeden den,“ říká Vyrutová. Za rok vybere Domažlická nemocnice na regulačních poplatcích přibližně pět milionů korun. „Se zvýšením poplatků by ale nejspíš narostly i dluhy, objevilo by se více lidí, pro které by to už bylo moc. Za tři roky vymáháme téměř 400 tisíc korun i exekučně,“ míní Vyrutová.

Podle ní je otázkou, zda by se posunula i hranice sociálně slabých tak, aby na úlevy dosáhlo více osob. Za čtrnáctidenní pobyt v nemocnici by se náklady pacienta totiž zvýšily z 840 na 1400 korun.

„Problém je v tom, že někteří sociálně slabí nejsou schopni si potvrzení od úřadu nechat vystavit. Často to děláme za ně, abychom si dluh mohli odepsat a nenarůstaly nám náklady za vymáhání,“ dodává Vyrutová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?