Nemocnice Zlínského kraje byly v únoru v zisku 25 mil. Kč

10. 4. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci února se ziskem 24,8 milionu korun. Nejvyšší zisk vykázala Uherskohradišťská nemocnice, činil 11,4 milionu korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).


Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně měla na konci února zisk pět milionů korun, Kroměřížská nemocnice 2,4 milionu korun a Vsetínská nemocnice téměř šest milionů korun. „Celkový čistý obrat dosáhl 1,134 miliardy korun,“ uvedl Čunek.

Hospodaření krajských nemocnic se postupně zlepšuje, kromě Uherskohradišťské nemocnice byly ostatní nemocnice dříve často ve ztrátě, největší ekonomické problémy měla zlínská nemocnice. Krajská rada loni v únoru odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo také špatné hospodaření nemocnice. Krajské nemocnice nově vede společné představenstvo v čele s Radomírem Maráčkem, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka.

Podle Čunka je trend dobrý, výsledky by však mohly být lepší, vezme-li se ohled na to, kolik mají nemocnice majetku a jaký majetek mají tvořit.

„Co vypadá nyní jako zázrak, tak mně připadá, že je to standard, který tady musí být, abychom mohli obnovovat nemocnice tak, aby občané Zlínského kraje mohli být přesvědčeni o tom, že budou ošetřováni v dobrém zařízení, které bude mít i moderní přístroje,“ uvedl hejtman.

Podle předběžných výsledků skončilo loňské hospodaření zlínské nemocnice se ziskem 17,7 milionu korun, zisk Kroměřížské nemocnice by měl být 35,9 milionu korun, Uherskohradišťská nemocnice měla zisk téměř 72 milionů korun a Vsetínská nemocnice 8,9 milionu korun. Celkový zisk činí asi 134,5 milionu korun, téměř o 55 milionů více než v předchozím roce.

Tématem posledních měsíců je nová koncepce krajských nemocnic, kterou kraj již dříve nastínil, navrženo je i rušení některých oddělení. Návrh koncepce kritizovala část odborné i laické veřejnosti, vznikly kvůli němu i petice. Podle Čunka šlo o návrh, koncepce bude představena za týden na konferenci, 23. dubna ji na zastupitelstvu projednají krajští zastupitelé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?