Nemocnice Zlínského kraje hledají lékaře

13. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na úřední desce krajského úřadu se v úterý objevilo přes dvacet výběrových řízení na pozici lékaře v nemocnicích Zlínského kraje. To, že by souvisela s hromadnými výpověďmi pod hlavičkou odborové akce Děkujeme, odcházíme, vedení nemocnic ale odmítá.


Prý jde o pozice, na něž nemocnice hledají lékaře dlouhodobě.

Z nově vyvěšených nabídek pracovních míst vyplývá, že nemocnice v kraji trápí nedostatek odborných lékařů zejména na neurologii, hematologii, dětské chirurgii, plicním oddělení, rehabilitaci, onkologii a na ARO. Ve velké míře jde o stejné obory, kterých se akce Děkujeme, odcházíme dotýká nejvíce.

„Je možné, že ředitelé nemocnic tato výběrová řízení vypsali i kvůli akci Děkujeme, odcházíme. Nemám ale nyní aktuální informace,“ reagovala krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).

Výpověď stáhli zatím dva lékaři Odborová akce Děkujeme, odcházíme se ve Zlínském kraji dotýká nemocnic ve Vsetíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Ty jsou akciovými společnostmi, které vlastní Zlínský kraj. Celkem v nich podalo výpověď 261 lékařů, což je zhruba 40 procent. Zatím dva z nich, lékař z nemocnice ve Vsetíně a lékař z Baťovy nemocnice, svou výpověď stáhli.

Situací, která by v souvislosti s hromadnými výpověďmi v nemocnicích mohla nastat nejpozději k 1. březnu, se minulý týden zabývala i bezpečnostní rada Zlínského kraje. Nicméně po jejím jednání hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) nechtěl být nijak konkrétnější.

Omezil se pouze na vyjádření, že lékařská péče bude v regionu zajištěná, že hejtmanství má „několik scénářů řešení, které budou adekvátní k vývoji situace“. „Tyto scénáře však nebudeme zveřejňovat s ohledem na to, že vývoj může být velmi dynamický, a proto nechceme, aby se šířily informační šumy nebo dezinterpretace,“ uvedl.

Pracovní pozice, jež jsou zveřejněné na úřední desce Zlínského kraje, jsou často na jeden rok s možností prodloužení, výjimečně nabízejí práci na dobu neurčitou.

Úřady práce ve Zlínském kraji nyní evidují 19 nabídek volných pracovních míst na pozici lékař. Mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová řekla, že ani jedno nesouvisí s vyhlášenými výběrovými řízeními Zlínského kraje. „Jsou to úplně jiné nabídky, často ze soukromých praxí,“ poznamenala Majdyšová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?