Nemocnice Zlínského kraje hospodaří lépe, tvrdí náměstek hejtmana

19. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření nemocnic Zlínského kraje se zlepšuje. K 31. květnu letošního roku jsou všechny čtyři v kladných číslech, daří se jim plnit plánované vyrovnané rozpočty, řekl na jednání krajského zastupitelstva náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ).


Loni skončily tři ze čtyř krajských nemocnic ve ztrátě, která celkem přesáhla 270 milionů korun.

Podle Nečase se trend v hospodaření nemocnic mění pozitivně, přestože už nedostávají regulační poplatek, který dříve pacientům ukládal platit 100 korun za den hospitalizace. „Musí se hodně šetřit, hledají se určité rezervy. Pomohla nám i úhradová vyhláška, která vylepšila příjem za dané výkony v nemocnicích. Budeme ale muset hlídat, aby výkonnost nemocnic zůstala na stejné úrovni,“ řekl ČTK Nečas.

Dodal, že se kladně projevila i restrukturalizace lůžek. „Například v kroměřížské nemocnici lůžka na kožním oddělení vytvářela ztrátu 1,5 milionu korun. Byla zrušena a budou převedena na jinou, především následnou činnost. Předpokládám, že nám to zdravotní pojišťovny schválí,“ přiblížil náměstek hejtmana. Kraj se dále zabývá i společným nákupem léků.

Podle Nečase si nyní nemocnice vyměňují informace o možnostech, jak a kde nakoupit léky levněji, což už podle něj přineslo úspory. Podle údajů hejtmanství hospodařila Uherskohradišťská nemocnice, která loni vykázala zisk 6,5 milionu korun, ke konci prvního čtvrtletí s více než třímilionovým ziskem. Ostatní nemocnice byly v mírné ztrátě.

Krajská nemocnice T. Bati, která loni vykázala propad 192 milionu, měla ke konci března ztrátu asi 1,1 milionu Kč. Vsetínská nemocnice (loni minus 24 milionů) měla ztrátu 1,7 milionu korun a nemocnice v Kroměříži (loni minus 55 milionů) vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 2,9 milionu Kč. Podle Nečase se ale ke konci května podle neoficiálních údajů již tyto ztráty podařilo vymazat.

Zlínský kraj už dříve vložil do nemocnic významné částky. V nejhorší situaci je KNTB, podle Nečase má nyní neuhrazené závazky zhruba 400 až 500 milionů Kč. Hejtmanství chystá i obměnu dozorčích rad. Místo čtyř vznikne na konci června jedna šestičlenná, kterou pro každou nemocnici vždy doplní po třech zaměstnancích. V dozorčí radě budou mít zástupce všechny strany, které jsou v zastupitelstvu. Po více než roce se tak do nich vrátí i opozice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?