Nemocnice Zlínského kraje skončí ve ztrátě minimálně 220 mil.Kč

18. 12. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření nemocnic zřizovaných Zlínským krajem letos skončí ve ztrátě minimálně 220 milionů korun. Je to nejvíce od roku 2003, kdy nemocnice začal spravovat kraj. Loni nemocnice hospodařily se ztrátou 78 milionů korun, v roce 2010 a 2011 činila ztráta 189 milionů korun.


Letošní špatný výsledek je daný úhradovou vyhláškou, také se zvýšila DPH na zdravotnický materiál, řekl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Situaci v nemocnicích dlouhodobě kritizuje krajská opozice. Krajskou koalici tvoří ČSSD, SPOZ a komunisté, v opozici jsou lidovci, STAN/TOP 09 a ODS.

V nejhorší ekonomické situaci je zlínská krajská nemocnice, u které činila ztráta na konci října 170 milionů korun. Kroměřížská nemocnice měla ke stejnému datu ztrátu zhruba 30 milionů korun. „Předpokládáme, že do konce roku částka ještě mírně naroste,“ podotkl Nečas.

Vsetínská nemocnice skončí podle odhadu letošní hospodaření ztrátou asi 20 milionů korun. Uherskohradišťská nemocnice jako jediná by měla skončit na nule či v mírném plusu až pět milionů korun. Její ředitel Petr Sládek však nedávno uvedl, že i ona měla problémy, od pojišťoven letos získala o 71 milionů korun méně. Úhradová vyhláška je podle ředitele jedna z nejhorších za posledních deset let.

Situací v nemocnicích se bude ve středu zabývat krajské zastupitelstvo, které by mělo schválit půjčku 30 milionů korun kroměřížské nemocnici. „Situace v tamní nemocnici je horší o to, že nemá tolik majetku jako jiné nemocnice. Ztráta by pak mohla být větší než její majetek,“ podotkl Nečas.

Problémy nemocnice jsou podle tamní primářky a zastupitelky za STAN/TOP 09 Lenky Mergenthalové velké, podle jejích slov jí hrozí insolvence. „Nemocnici dostala do kolen vratka VZP v objemu 35 milionů, nedostává se jí hotovosti. Závazky nemocnice činí 130 až 140 milionů korun, základní jmění je do 200 milionů. Nová půjčka kraje nic neřeší, uhradí se nejpalčivější problémy. Ale dluh je jen nahrazen novým dluhem,“ uvedla Mergenthalová. Opozice vidí řešení v oddlužení nemocnic.

Situace by se podle Nečase mohla příští rok zlepšit, pokud bude platit nastíněná úhradová vyhláška. Například vsetínská nemocnice by mohla hospodařit vyrovnaně, uherskohradišťská nemocnice by podle kalkulací mohla být v zisku až 50 milionů korun. Podle Sládka jí však ubudou peníze za zrušené poplatky, nemocnice musejí také platit více za materiál kvůli oslabené koruně, až 90 procent nakupuje v zahraničí.

Kraj chce svým nemocnicím od příštího roku ulevit i vytvořením organizace pro společný nákup léků, ročně tím chce ušetřit 150 milionů korun. Loni zlínská nemocnice hospodařila se ztrátou 65 milionů korun, vsetínská nemocnice měla ztrátu osm milionů korun, kroměřížská přes pět milionů. Nemocnice v Uherském Hradišti skončila se ziskem 600.000 korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?