Nemocnice Zlínského kraje vykázaly v červenci zisk 31,6 mil. Kč

16. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci července se ziskem 31,6 milionu korun. Loni ve stejné době vykázaly zhruba stejný zisk, mezi nemocnicemi jsou však nyní rozdíly.


Zatímco se oproti loňsku zlepšila situace ve Vsetínské a Kroměřížské nemocnici, zisk zlínské nemocnice byl letos na konci července nižší než loni, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).

Zlínská nemocnice vykázala na konci července zisk 800.000 korun, loni to bylo ve stejném měsíci 5,5 milionu korun. Vsetínská nemocnice byla loni v červenci v zisku ve výši čtyři miliony korun, letos hospodařila se ziskem devět milionů korun. Kroměřížská nemocnice měla letos zisk 8,8 milionu korun, loni v červenci to bylo o pět milionů méně. Uherskohradišťská nemocnice byla na konci července v zisku 13 milionů korun, před rokem to bylo 18 milionů korun.

„Velmi spokojeni jsme se Vsetínskou a Kroměřížskou nemocnicí, stabilní výsledky jsou v Uherskohradišťské nemocnici. Zlínská Baťova nemocnice má nižší výsledek než loni, ale může to být ovlivněné třeba energiemi v prvním pololetí nebo některými nákupy, které byly oproti loňsku navíc,“ uvedl Nečas. Obecně je podle něj situace v nemocnicích stabilizovaná. „Nicméně, byli bychom rádi, kdyby se ze zisku začaly splácet ztráty z minulých let, u Baťovy nemocnice to může být kolem 400 milionů korun,“ řekl Nečas.

Hospodaření se podle něj podařilo stabilizovat zejména díky lepší úhradové vyhlášce již loni, kdy nemocnice hospodařily se ziskem, předloni přitom skončily v rekordní ztrátě 270 milionů korun.

Zlínská nemocnice nyní chystá modernizaci onkologického centra, které získalo dotaci na tři přístroje za 165 milionů korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace, zbytek zaplatí kraj coby zřizovatel nemocnice. Podmínkou dotace však je, že projekt musí být hotov do konce letošního roku, nemocnice však nejdříve musí pro přístroje postavit přístavby.

Podle Nečase již začaly stavební práce na přístavbách pro lineární urychlovač a přístroj PET/CT. „U přístavby na magnetickou rezonanci ještě nebyla podepsána smlouva a stavební práce nezačaly. Termíny jsou velmi napjaté, máme neustále informace od vedení nemocnice, že se vše stihne, že současné procesy ve stavbě jsou takové, že je možné stavět velmi rychle,“ uvedl Nečas. Onkologické centrum je jediným pracovištěm se statusem komplexního onkologického centra ve Zlínském kraji.

Loni nemocnice přišla o třicetimilionovou dotaci z fondů EU na rekonstrukci a dostavbu budovy dětského oddělení, nestihla zorganizovat výběrové řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?