Nemocnice zneužívaly dotace ministerstva zdravotnictví, zjistil NKÚ

31. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil chyby při poskytování dotací ministerstvem zdravotnictví na opravy některých regionálních zdravotnických zařízeních. Nedostatky, ať už na straně ministerstva nebo příjemců dotací, se objevily téměř v polovině prověřovaných případů, při nichž stát mohl přijít až o 68,6 milionů korun.


NKÚ prověřoval dotace, které ministerstvo zdravotnictví poskytovalo v letech 2009–2012 v rámci dotačního programu Podpora rozvoje a obnovy zdravotnických zařízení. Tento dotační program je určen pro zdravotnická zařízení zřízená obcí nebo krajem a klade si za cíl zlepšit poskytování zdravotní péče tím, že zdravotnickým zařízením umožní investovat více do svého vybavení.

Pravidla se porušovala často

Podle zjištění kontrolorů NKÚ však ministerstvo mnohdy poskytovalo dotace v rozporu s pravidly svého programu nebo naopak zdravotnická zařízení nevyužila získané peníze tak, jak měla. „Kontroloři prověřili nejen ministerstvo jakožto správce programu, ale i samotné příjemce dotací.

V kontrolovaném období ministerstvo z programu spolufinancovalo 51 akcí za 790,4 milionu korun. Kontroloři prověřili 22 z nich za celkem 515,8 milionu korun. Nedostatky ve výši 68,6 milionu korun NKÚ našel u 10 akcí,“ uvedl NKÚ ve své tiskové zprávě.

Podle NKÚ ministerstvo samo porušilo pravidla, když poskytlo dotace na opravy pěti zdravotnických zařízení, která nebyla zřízena obcí nebo krajem, nýbrž byla v majetku obcí, měst nebo církve. Tímto mechanismem byly podle NKÚ špatně rozděleny dotace v celkové hodnotě přesahující 24 milionů korun.

Dotace sloužily i k podnikání

Ač mely dotace sloužit výhradně pro zdravotnické účely, obce je často využívaly i na něco jiného. Kontroloři popisují případ dotace 2,56 milionu korun pro obci Bouzov, jež měla být využita na zateplení pláště a výměnu oken a vchodových dveří tamního zdravotnického zařízení. „Kontroloři na místě zjistili, že pro zdravotnické účely obec využívala jen třetinu budovy a zbytek pronajímala jako byty,“ zjistil NKÚ.

Podobný případ se stal v městské části Praha 11. I tam byly dotace poskytnuty na zateplení pláště tamní polyfunkční budovy. „Navzdory tomu, že tyto peníze měly sloužit k podpoře regionálního zdravotnictví, ministerstvo později souhlasilo s tím, že část budovy začala být využívána jako školka,“ informoval NKÚ.

Důsledné nedodržování vlastních pravidel

Přestože dotace měly podle interpretace pravidel programu kontrolory NKÚ sloužit k zabezpečení nejnutnějšího vybavení potřebného k včasné diagnostice a případné následné péči, tak ministerstvo v rámci tohoto programu uvolnilo peníze i na účely, jež byly zřejmě v rozporu se stanovenými pravidly.

„Ministerstvo z programu uvolnilo téměř 1,7 milionu korun pro Nemocnici Jablonec nad Nisou, která si za tyto peníze pořídila devět venkovních kamer k on-line sledování areálu nemocnice a venkovní osvětlení,“ upřesnil NKÚ. V dalších popisovaných případech pak kontroloři NKÚ identifikovali problém v míře účasti ministerstva na financování jednotlivých projektů. Ve dvou případech se stalo, že ministerstvo překročilo maximální 80% podíl, kterým se na projektech mohlo finančně spolupodílet.

„Město Hořice dostalo dotaci 2 miliony korun na výměnu oken multifunkční budovy, v níž lékaři využívali jen třetinu plochy. Při kontrole v terénu navíc naši kontroloři zjistili, že město nechalo vyměnit jen vnější křídla oken a ta vnitřní nechalo jen opravit. Město tak část peněz použilo neoprávněně,“ upřesnil úřad.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?