Nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily do září se ziskem

1. 12. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření čtyř nemocnic zřizovaných Zlínským krajem se zlepšuje, na konci loňského roku přitom skončily v rekordní ztrátě 270 milionů korun. Koncem letošního září už byly všechny čtyři nemocnice v zisku.


V pololetí Vsetínská nemocnice ještě vykazovala ztrátu téměř 900.000 korun, třetí čtvrtletí však ukončila se ziskem 8,9 milionu korun, řekla dnes ČTK její mluvčí Lenka Plačková. K dobrým výsledkům pomohla nemocnicím zejména nová úhradová vyhláška, díky které dostávají vyšší platby od zdravotních pojišťoven než loni.

„Celkové náklady se meziročně snížily o 1,5 milionu korun, výnosy vzrostly o 29,3 milionu korun. Závazky vůči dodavatelům se snížily o 34,9 milionu korun. Proti roku 2013 je počet hospitalizovaných pacientů vyšší o 315 a bylo provedeno o 144 operací více,“ uvedla předsedkyně představenstva Vsetínské nemocnice Věra Prousková. Podle ní se na ekonomice podepsaly úspory nákladů i větší naplněnost nemocnice.

Nemocnice letos také zateplila budovu polikliniky, dokončuje rekonstrukci tepelného hospodářství a u vstupu do areálu vzniká nová lékárna. Podle průzkumu organizace HealthCare Institute je Vsetínská nemocnice letošní nejlepší nemocnicí Zlínského kraje v kategorii spokojenosti ambulantních i hospitalizovaných pacientů. Na druhém místě skončila zlínská nemocnice a na třetím valašskomeziříčská.

Kroměřížská nemocnice byla ke konci září v zisku osmi milionů korun, před rokem byla naopak ve ztrátě téměř 25 milionů korun. Jako jediná z krajských nemocnic skončila loni v plusu uherskohradišťská nemocnice. Ve třetím čtvrtletí 2013 hospodařila se ziskem asi půl milionu korun a nyní na konci září to bylo asi 34 milionů, řekla ČTK její mluvčí Dana Lipovská. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně ke konci září vykázala zisk 5,9 milionu korun, přičemž loni za prvních devět měsíců měla ztrátu 155,9 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?