Nemocnici chybí peníze

26. 1. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Rok 2014 nebyl pro sušickou nemocnici podle jejího ředitele příznivý. Chtěl by lépe oceňovat své zaměstnance, ale chybí na to finance.


„Rád bych byl pozitivní, ale mám­li být upřímný, loňský rok byl spíše horší. Úhradová vyhláška na rok 2014 pro nás nebyla příznivá, takže to znamenalo propad v příjmech. Nemohli jsme proto zaměstnance finančně ocenit tak, jak by si za svou náročnou a zodpovědnou práci zasloužili. Navíc se projevuje trend přesunu pacientů z menších nemocnic do specializovaných center a trend přesunu od hospitalizace k ambulantnímu řešení problémů. To se následně projevuje ve snížení plateb za hospitalizace, které jsou pro nemocnice nejzajímavější, a ve frontách na ambulancích, kde pro některé zdravotní pojišťovny ošetřujeme o desítky procent pacientů více,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Sloup.

Ošetření více pacientů znamená pro nemocnici podle toho, jak je stanovena úhradová vyhláška, zátěž personálu, ale i to, že s pacientem má spojeny náklady, ale pojišťovna jeho léčbu nechce uhradit s odkazem na to, že „léčili příliš“. „Navíc se začíná projevovat, že nemocnice byla postavena a vybavena prakticky v jeden okamžik, takže nám vzrůstají náklady na údržbu, opravy a obnovu zařízení,“ podotkl Sloup.

Při ohlédnutí za rokem 2014 není skeptický ani starosta města, které nemocnici spravuje, Petr Mottl. „Rok 2014 dopadl lépe, než jsme očekávali. Každý rok je jako věštění z křišťálové koule, protože financování zdravotnictví je takové jaké je, ale myslím, že se nám podaří i nadále vše ustát,“ řekl Deníku Mottl.

Pacienti si nestěžují

Se sušickou nemocnicí je spokojen i Jiří Behenský, který v ní byl operován. „Sice nemáme tak krásně nově vybavenou nemocnici jako je v Klatovech, ale i tak půjdu raději sem, než tam, pokud nebudu muset. Nemocnice není o budově a vybavení, ale hlavně o lidech, kteří v ní pracují a na ty já si v Sušici nemohu stěžovat,“ zhodnotil Behenský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?