Nemocnici dají do pronájmu

15. 11. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Co dál s městskou nemocnicí? To byl hlavní bod včerejšího mimořádného zastupitelstva v Hustopečích. Město si kvůli nové smlouvě s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou muselo vzít osmimilionový úvěr, aby vytvořilo z chirurgického oddělení jednodenní chirurgii.


Souběžně s tím ale rostou závazky nemocnice a zvyšuje se ztráta v hospodaření

„Nedovede si představit, že by nemocnice za současných podmínek dál pokračovala pod městem jako příspěvková organizace,“ přiznal starosta města Luboš Kuchynka.

„Kvůli úhradové vyhlášce i dalším problémům ve zdravotnictví nemají dnes nemocnice zrovna na růžích ustláno. Je ale rozdíl, pokud hrozí ztráta nemocnici zřizované krajem, nebo městem. Město nemá takovou finanční sílu ji podržet,“ srovnával starosta.

Ten proto nevidí jinou cestu, než najít nemocnici strategického partnera. Shodla se na tom i speciálně sestavená komise, ve které mají svého člověka všechny politické strany a sdružení zastoupené v zastupitelstvu města.

„Další možností je privatizace. Já se k ní ale nepřikláním a myslím, že ani většina zastupitelů,“ řekl Kuchynka. Potvrzením bylo jednohlasné schválení návrhu usnesení, které vychází z řešení navrženého poradenskou firmou.

Akciová společnost

Hustopečští zastupitelé pověřili radu městu zahájit ve spolupráci s komisí jednání, která povedou k získání strategického partnera, jenž získá nemocnici do pronájmu.

„Udělali jsme první krok,“ komentoval to Kuchynka.
„Už mě kontaktovalo několik firem. Se třemi jsem jednal, mají o naši nemocnici zájem,“ prozradil s tím, že konkrétnější zatím nebude.

Zastupitelé dali včera vedení města také mandát k tomu, aby začalo s transformací městské nemocnice na akciovou společnost. „Než ji budeme moci dát na obchodní soud, musí zastupitelstvo schválit stanovy, zřizovací listinu a další věci,“ rozptýlil tajemník Městského úřadu Hustopeče Pavel Michalica obavy některých zastupitelů z možného šlápnutí vedle.

„Tato společnost bude vlastněná stoprocentně městem. Veškerý majetek tak budeme mít pod kontrolou. Partnerovi ho jen pronajmeme,“ zdůraznil starosta s tím, že hospodaření, tedy případný zisk či ztráta, bude pro změnu čistě věcí nájemce.

Háček je ovšem v tom, že při převzetí nemocnice v roce 2001 se město zavázalo, že pětadvacet let ji bude provozovat jako zdravotnické zařízení, které nesmí prodat ani pronajímat. Ještě před podpisem smlouvy s novým partnerem proto musí město získat souhlas ministerstva financí.

„Jak velké je riziko, že to nebude možné?“ zaznělo včera na zastupitelstvu.
„Jediný problém je nájem nemovitostí města strategickému partnerovi. Víme ale, že podobné případy už prošly,“ uklidňoval Kuchynka.
Ten chtěl původně všechny zásadní změny v nemocnici zvládnout ještě letos. Transformace se ale podle všeho protáhne až do prvního čtvrtletí příštího roku.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?