Nemocnici Frýdlant si EUC cení na 75,6 mil.Kč, cílem není prodej

9. 9. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 75,604 milionu korun ocenila společnost EUC (dříve Euroclinicum) Nemocnici Frýdlant. Zdravotnické zařízení chce odkoupit a provozovat Liberecký kraj, aby zajistil základní zdravotnickou péči pro zhruba 24.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.


EUC totiž loni přeměnila lůžka interny na následnou péči a od dubna tam není ani 24hodinová pohotovost. Na jaře proto kraj za nemocnici nabídl 35 milionů korun. Žádnou oficiální nabídku s novou cenou zatím Liberecký kraj od EUC nedostal, řekl ČTK hejtman Martin Půta (STAN).

Informace o ceně, kterou si EUC nechalo zpracovat, jsou podle Půty zatím neoficiální. Proto její výši nechtěl komentovat, dokud nebude mít možnost podívat se do podkladů, na jejichž základě byla nemocnice oceněna. „Očekávám, že bychom ji do konce týdne měli získat, protože tak zněla dohoda, pak nabídku předložím na jednání jak do rady kraje, tak do zastupitelstva,“ dodal hejtman. Nelze podle něj ale očekávat, že by zastupitelstvo těsně před volbami schválilo tak zásadní transakci, to bude úkol pro nově zvolené zastupitelstvo.

Současný vlastník koupil Nemocnici Frýdlant s.r.o. v roce 2013. Podle informací v obchodním rejstříku zaplatila firma deseti spoluvlastníkům po milionu korun - dohromady tedy deset milionů. Firma, která ve Frýdlantu zaměstnává zhruba 200 lidí, nevlastní areál nemocnice, pronajímá si ho od města. „Pro EUC není prodej primárním cílem,“ řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Jan Hůlek. Firma chce podle něj nemocnici provozovat a dál rozvíjet, investovala do modernizace přístrojů i vybavení. Už od listopadu chtějí ve Frýdlantu otevřít nutriční ambulanci, s pojišťovnou jednají o zajištění následné intenzivní ošetřovatelské péče od Nového roku.

Frýdlantsko je ze zbytku kraje špatně dostupné, kvůli omezení péče v tamní nemocnici musel Liberecký kraj posílit ve výběžku zdravotnickou záchrannou službu. Problémy tam čekají hlavně v zimě, kdy dopravu do Liberce často komplikují zaváté silnice či uvízlé kamiony. Přestože nemocnice nezajišťuje 24hodinovou akutní péči, je podle ředitele Jiřího Benedikta schopna péči zajistit. „Pokud nás záchranná služba vyzve, že není schopna dopravit pacienta do nemocnice v Liberci, jsme připraveni se o něj postarat,“ řekl Benedikt. Mimo pracovní dobu může podle něj nemocnice svolat tým lékařů a sester do deseti minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?