Nemocnici Liberec hrozí vrácení 14 mil. Kč dotace na kardiocentrum

30. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnici Liberec hrozí, že bude muset vrátit až 14 milionů korun z evropské dotace na vybavení kardiocentra. Důvodem je pochybení ve veřejné soutěži, které největší krajská nemocnice přiznává.


Členové hodnoticí komise přehlédli neexistenci pojistného certifikátu, firma uvedla, že se pojistí v případě, že zakázku získá. Jde o formální pochybení a nemocnice bude usilovat o prominutí sankce nebo alespoň její zmírnění, řekl ČTK generální ředitel Luděk Nečesaný.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v Libereckém kraji, vzniklo v roce 2003. Nemocnice investovala v letech 2010 až 2011 do jeho modernizace zhruba sto milionů korun. Z toho 60 milionů bylo určeno na přístrojové vybavení, přičemž 51 milionů korun získala nemocnice z evropských fondů. Projekt je od začátku terčem kritiky - kvůli údajnému předražení přístrojů ho prověřovala policie, ministerstvo financí i antimonopolní úřad. Ten loni nemocnici vyměřil pokutu 300.000 korun právě za chybějící doklad o pojištění uchazeče v soutěži.

Zakázku loni znovu prověřovalo ministerstvo financí, stejně jako další podobné projekty českých nemocnic. „Máme výsledky auditu k dispozici, konstatovány byly chyby na úrovni zadavatele a poskytovatele dotace, žádné předražení se v našem případě nepotvrdilo,“ řekl Nečesaný. Kvůli chybě v soutěži však podle něj hrozí nemocnici sankce - vrácení části dotace. „Ministerstvo zdravotnictví navrhuje korekci 15 procent, ministerstvo financí 25 procent,“ doplnil Nečesaný. Nepopírá, že k pochybení došlo, sankce se mu ale zdá příliš přísná.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, už rok je její součástí i Panochova nemocnice v Turnově. Zařízení, které dnes zaměstnává 2600 lidí hospodaří s bezmála třímiliardovým obratem. Loňské hospodaření skončilo se ziskem 29 milionů korun. Dotaci musela nemocnice vracet i loni, bezprostředně po převzetí turnovské nemocnice.

Regionální operační program žádal vrácení celé dotace 25 milionů korun, kterou Panochova nemocnice dostala na vybavení operačních sálů. I tehdy byla důvodem pochybení v soutěži. „Nakonec jsme vraceli jen 25 procent,“ dodal Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?