Nemocnici Na Františku povede i nadále dosavadní ředitel

23. 2. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici Na Františku v Praze 1 povede i nadále Josef Valenta, který byl jejím řízením dosud pouze pověřen. V pondělí o tom rozhodla rada první městské části, která nemocnici zřizuje. Řádný ředitelem bude od 1. března.


ČTK to řekl starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Valenta porazil například bývalého ředitele třebíčské nemocnice Petra Mayera, za jehož působení byla zaměněna dvě novorozená děvčátka.

Kromě Valenty a Mayera se o místo ředitele nemocnice Na Františku ucházeli bývalý člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Karel Kos a Leoš Kabát, který byl zhruba deset let náměstkem ředitele vinohradské nemocnice a nyní na magistrátu řídí oddělení ekonomiky sociálních služeb a zdravotnictví.

„Hlavním úkolem ředitele bude stabilizovat nemocnici po stránce ekonomické, personální i provozní,“ řekl Dvořák. Podle něj bude muset ředitel zajistit vyrovnané hospodaření v letošním roce tak, aby oproti loňsku ušetřil 12 milionů korun. Radnice také chce, aby zvýšil úroveň zdravotní péče především pro obyvatele Prahy 1.

Bývalého ředitele nemocnice Ivo Jokla městská rada odvolala loni v březnu kvůli nedostatkům v hospodaření. V září pak vypsala výběrové řízení. Stálý ředitel z něj ale nevzešel a řízením byl pověřen Valenta.

Ten dostal čas do konce listopadu, aby navrhl způsob nápravy hospodaření nemocnice a připravil vyrovnaný rozpočet. Vedení města slibovalo, že pokud se osvědčí, bude od začátku prosince jmenován. Pověření mu nakonec bylo prodlouženo do konce ledna a později do konce února.

Nemocnice Na Františku, kterou jako jedinou zřizuje Praha, dlouhodobě bojuje s potížemi s hospodařením. Loni radnice na její provozní náklady přispěla 30 miliony korun, letos rozpočet počítá s částkou o deset milionů korun nižší. Podle vedení radnice se ale tato částka může změnit.

Valenta na začátku ledna ČTK řekl, že má připraven plán, jak s potížemi bojovat. Schodek hospodaření nemocnice chce snižovat postupně o deset milionů ročně. Šetřit chce souborem několika opatření.

Celkem první městská část ročně do provozu nemocnice vloží podle Dvořáka 80 až 100 milionů korun. V částce jsou jak provozní náklady, tak obnova zařízení nebo stavební úpravy. Zastupitelé navíc museli na svém prosincovém zasedání schválit dotaci nemocnici ve výši 46 milionů korun na její oddlužení. Jde o dluh, který se zvyšoval od roku 1996, řekl místostarosta Jozef Helmeczy (ODS).

Již loni na jaře Praha 1 oznámila, že chce navázat bližší spolupráci s úspěšnou státní Nemocnicí Na Homolce. Ta se ale zatím neuskutečnila, údajně právě kvůli hledání nového ředitele. V minulosti se mluvilo i o tom, že by se Praha 1 mohla své nemocnice vzdát a předat ji do soukromých rukou. Podle Helmeczyho radnici oslovilo několik zájemců. O prodeji ale zatím vedení městské části neuvažuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?