Nemocnici opustí deset lékařů

23. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
41 z 51 doktorů ústecké Masarykovy nemocnice stáhlo své výpovědi, ostatní prý odchází z osobních důvodů.


Lékaři stahují výpovědi. V ústecké Masarykově nemocnici tak zůstane 41 z 51 lékařů, kteří výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme podali.

„Deset lékařů, kteří výpověď nestáhli, odchází z osobních důvodů,“ dodal krajský koordinátor lékařského odborového klubu Antonín Gabera. Podle toho už se také rýsuje konečná podoba dodatku ke kolektivní smlouvě. Dodatek by měl být poslední překážkou na cestě k vyšším platům, které si lékaři výzvou vybojovali.

Kteří lékaři na svá místa nakonec nenastoupí, zatím nikdo nespecifikoval. Podle vedoucího odboru zdravotní péče Josefa Liehneho ale nebude narušen chod žádného z nemocničních oddělení.
V celé Krajské zdravotní (KZ) stáhlo výpověď dle informací mluvčího společnosti Jiřího Vondry celkem 94 ze 111 lékařů.

Na krizový scénař, který vedení nemocnice připravovalo, tak nakonec nedošlo. „Krizový scénář nebudeme potřebovat. Nedošlo ani k přeobjednávání pacientů,“ upřesnil Liehne.

Původně přitom nemocnice chtěla pacienty začít přeobjednávat již v pondělí. „V té době už se dohoda rýsovala, takže jsme vsadili na jedinou kartu a přeobjednávání jsme pozdrželi do pátku 25. února,“ upřesnil Liehne s tím, že k žádnému opatření díky tomu nedošlo. „Pokračovat tak bude i pravidelná a plánovaná odstávka porodnice,“ dodal vedoucí odboru.

Lékaři nyní čekají už jen na souhlas vlády. Podporu představenstva KZ již mají. „Členové představenstva se seznámili s výstupem aktuálního jednání s odboráři a vyjádřili souhlas s použitím všech finančních prostředků ze zvýšených příjmů od zdravotních pojišťoven pro rok 2011 do platů lékařů, v návaznosti na uzavřené memorandum,“ uvedl Jiří Vondra.

Přidáno by lékaři měli dostat od března. „Navýšení platů se jim projeví na výplatních páskách v měsíci dubnu. Přidáno dostanou podle platových tříd 5 až 8 tisíc korun v rámci tarifu,“ upřesnil Vlastimil Sršeň, ředitel odboru komunikace ministerstva zdravotnictví.

Překážkou by nemělo být ani to, že je Krajská zdravotní akciovou společností, tudíž je v jiné pozici než třeba nemocnice fakultní. „Všechny nemocnice dostanou od pojišťoven finanční prostředky dle stejných pravidel, nezáleží na jejich zřizovateli či právní formě,“ řekl k tomu Sršeň.

Lékaři slaví

Odboráři se mohou radovat. „S jednáním jsem spokojen. Závěrečnou diskuzi o dodatku ke kolektivní smlouvě máme naplánovanou na příští pondělí. Teď bude záležet na tom, jak dopadne středeční jednání vlády,“ komentoval aktuální situaci Gabera.

Vedení nemocnice by nyní mělo přijmout všechny lékaře zpět. „Ředitel Krajské zdravotní garantoval návrat všech lékařů, kteří se vrátit chtějí,“ dodal Gabera.

Osobní pohovory

Vedení nemocnice chce ale s každým lékařem, který výpověď stáhne, situaci osobně probrat. „Abychom měli jistotu, že s nastavenými podmínkami souhlasí,“ řekl už v pondělí náměstek hejtmanky a zároveň člen představenstva KZPavel Kouda.

Na některá uvolněná lékařská místa už společnost začala dojednávat náhradu. „Pokud vám původně 111 lékařů podá výpovědi, musíte situaci začít řešit,“ dodal tehdy Kouda. V nemocnici ale i před začátkem podávání výpovědí několik desítek lékařů chybělo.

Stoprocentním vlastníkem Krajské zdravotní je Ústecký kraj. Firma nyní zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je 2800 a lékařů 820.

Pokud by z ústecké nemocnice odešli všichni lékaři, kteří odchodem hrozili, znamenalo by to například uzavření lůžkových stanic neurologického oddělení a jedné lůžkové části psychiatrie. Propuštěno by v celé KZ muselo být také víc než 300 dalších zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?