Nemocnici svitla malá naděje: jednodenní lůžková péče

23. 5. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny opatrně naznačily, že by mohly couvnout od úplného rušení dětského a porodnice v Žatci.


Ne, ne, ne, opakují už několik měsíců zdravotní pojišťovny na prosby lidí ze Žatce a okolí, kteří žádají zachování dvou ohrožených oddělení v tamní nemocnici. Po nových jednáních se zdá, že by ne mohlo být alespoň měkčí, nejzákladnější péče a hlavně porodnice by možná mohly v Žatci zůstat. „Ale nevzdáváme se, chceme dál bojovat o úplné zachování rozsahu péče. Chceme prostě v Žatci kompletní čtyřoborovou nemocnici,“ věří dále ředitel špitálu Čestmír Novák.

Naděje ovšem svitla po jednání s nejvyšším šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je hlavním hráčem v procesu restrukturalizace lůžek. Vedení žatecké nemocnice v minulých dnech diskutovalo s Pavlem Horákem. „Jednání ještě ani zdaleka nejsou u konce, ale alespoň trochu pozitivní pocit jsme si odnesli. Bylo nám naznačeno, že pojišťovny snad už nebudou trvat na úplném zrušení. Uvažuje se o zachování obou oddělení, ale jen se základní péčí, pojišťovny u nás chtějí jednodenní lůžkovou péči,“ uvedl pro Deník Novák.

V praxi by to znamenalo zachování porodnice i obou ohrožených oddělení, tedy dětského a gynekologie. Jenže jen v té nejzákladnější podobě, lékaři by mohli dělat jen nejjednodušší zákroky s minimální nebo žádnou dobou hospitalizace – takzvanou jednodenní lůžkovou péči.V případě složitějších zákroků by situaci jen zhodnotili a poslali by pacienta do větší nemocnice.

Péči bychom chtěli zachovat v současném rozsahu, říká ředitel

„Nechceme se s tím samozřejmě smířit. Zachování oddělení je pozitivní zpráva, ale my trváme na zachování kompletní nemocnice a péče se vším všudy, jak ji máme teď. Budeme dále jednat, nedáme se,“ ujišťuje Novák.

Otázkou totiž zůstává, zda v případě jen jednodenní péče zůstanou na dětském a gynekologii kvalitní lékaři, kteří chtějí pochopitelně dělat kompletní medicínu a ne jen ambulovat. Také výpadek peněz za složitější operace by zdravotnické zařízení citelně pocítilo.

„Ztráta větších výkonů a operací by pro nás znamenala velmi citelný finanční výpadek. Nevím, jak bychom jej nahradili,“ přiznává Novák.

Rozhodnout o nasmlouvání akutní péče i pro další roky se má někdy kolem měsíce června. Další důležitá jednání o zachování kompletní péče čekají žateckou nemocnici už v úterý 22. května na půdě Senátu. Žatecká nemocnice, jediná v okrese Louny, tam bude obhajovat potřebu čtyř základních oborů.

Zdravotnické zařízení v Žatci se spádově stará o téměř 90 tisíc lidí. Do problémů se dostalo po oznámení, že pojišťovny chtějí kvůli úsporám rušit některá akutní lůžka po celé republice, jedním z „terčů“ je právě i žatecká nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?