Nemocnici Tišnov čeká oprava za půl mld., vzniknou nové budovy

15. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj za půl miliardy korun opraví Nemocnici Tišnov. Stavební náklady vyjdou na 300 milionů, vybavení na 200 milionů, řekl novinářům hejtman Michal Hašek. Práce se uskuteční v následujících pěti letech.


Podle ředitele zařízení Bořka Semráda vznikne zcela nový ambulantní trakt, na místě novější budovy současné nemocnice bude nový lůžkový trakt a ze staré budovy nemocnice bude domov důchodců. Kraj se bude snažit získat dotace od státu i z EU.

Podle Haška se nemocnice díky investici stane centrem pro rehabilitační a doléčovací péči. Projekt se zrodil už před několika lety. „Snažili jsme se nemocnici najít místo ve zdravotnické síti. Špičková medicína je v blízké Fakultní nemocnici Brno, ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně i v Masarykově onkologickém ústavu, ale chybí ten mezistupeň, taková ta nemocnice, do které jde člověk cestou domů z fakultních nemocnic,“ uvedl Semrád.

Podle něj se bude nový ambulantní trakt nacházet mimo současný areál nemocnice. „Novější budova asi ze 40. let minulého století se zboří a na jejím místě postavíme lůžkový pavilon, který bude moderní a bude těžištěm rehabilitace a následné péče pro občany regionu. Zaměří se na starší pacienty. Díky dvěma budovám oddělíme ambulantní pacienty od těch, kteří jsou u nás hospitalizovaní,“ doplnil Semrád.

Ve starší budově bude propojena zdravotní a sociální část, protože tam vznikne centrum zdravotních a sociálních služeb pro seniory. „Do budovy se v minulosti investovalo, takže je připravená z hlediska pláště a střechy. Uvnitř bude 80 až 100 lůžek,“ informoval Semrád.

Podle něj nemocnice ročně vykazuje 25.000 ošetření v ambulancích, počet ambulantních pacientů je kolem 8000, protože někteří chodí opakovaně. Celkový počet pacientů včetně rehabilitace, laboratoře a rentgenu je 15.000, hospitalizací je 1600 za rok.

Tišnovská nemocnice, která je spádovou oblastí pro 50.000 lidí, je jednou ze zhruba desítky nemocnic zřizovaných krajem. Další jsou například v Břeclavi, Hodoníně, Kyjově, Vyškově nebo Ivančicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?