Nemocnicím ve Zlínském kraji chybí lékaři a hlavně sestry

10. 12. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím zřizovaným Zlínským krajem chybějí lékaři a zejména zdravotní sestry. ČTK to řekl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO). Sester chybí v nemocnicích desítky, u lékařů jde zejména o některé specializace, hlavně neurology, také dětské specialisty, uvedl Nečas.


Zdravotnický personál chybí podle jeho slov ve všech nemocnicích, ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži. „V současnosti hledáme zhruba deset všeobecných sester a lékaře některých odborností,“ řekla ČTK mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

„Mladé sestry, které přijdou ze zdravotních škol, nastoupí a po roce po dvou odejdou, protože se jim ta práce zdá obtížná nebo jdou za lepšími ekonomickými podmínkami. Ještě před rokem jsme si mysleli, že máme dostatek sester a nyní zjišťujeme, že tomu tak není,“ uvedl Nečas.

Na některých odděleních nemocnic jsou počty sester už nyní nízké, podle Nečase jich přitom v příštím roce přijde ze škol jen malý počet. Sestry na některých odděleních jsou přetížené, mají více přesčasů. „Máme obavu, že situace se bude zhoršovat. Máme velký počet lékařů, sester i radiologických laborantů, kteří jsou ze Slovenska. Na Slovensku se situace ve zdravotnictví zlepšuje, zvyšují se tam mzdy. Máme obavy, aby nám Slováci nezačali odcházet,“ uvedl hejtmanův náměstek.

Ředitelé nemocnic nemají podle něj příliš možností, jak platy lékařů a sester navýšit. Jsou vázáni na to, kolik peněz dostanou ze zdravotního pojištění. Nastupující lékaře často také láká práce v zahraničí, kde dostanou asi trojnásobek platu v Česku, někteří absolventi lékařských škol odcházejí zcela mimo zdravotnictví.

V kraji se začíná projevovat i stárnutí praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost. „Teď byly tři obvody, kde byla vypsána výběrová řízení a nikdo se nepřihlásil,“ uvedl Nečas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?