Nemocniční akce „Čisté ruce“ se letos konala již posedmé

6. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V pořadí již sedmý ročník akce den hygieny rukou se konal včera v havlíčkobrodské nemocnici. Návštěvníci i pacienti si mohli správný a velice důkladný proces očisty rukou vyzkoušet doslova na vlastní kůži.


Z pouhé zvědavosti si proceduru s dezinfekcí a UV lampou vyzkoušel například Jaroslav Beneš z Havlíčkova Brodu. „Mám osobní odpor ke všemu, do čeho by mě někdo nutil, ale šel jsem kolem a napadlo mě, že si to zkusím. Myslel jsem si, že mám ruce čisté, že si je umím mýt správně, ale byl jsem poněkud překvapen. Ovšem že bych podobný způsob mytí rukou zaváděl doma, to rozhodně ne,“ konstatoval Beneš.

Podle nozokomiální sestry Věry Deylové není samozřejmě tento způsob důkladné očisty určen pro domácí potřebu. „Doma stačí dodržovat základní hygienické návyky, mýt si ruce hlavně po použití WC, což ne každý ještě ve 21. století dodržuje,“ podotkla Deylová s tím, že používání speciální silné dezinfekce je určeno hlavně pro zdravotnické provozy. Den hygieny rukou se v posledních letech neustále opakuje, což ale není na škodu. „I zdravotníkům je třeba neustále opakovat, jak správně používat dezinfekci, aby neublížili pacientům,“ zdůraznila Deylová. U zdravotních sester se zájem o důkladnou očistu rukou podle jejího názoru zlepšuje, u lékařů je to někdy horší.

Nozokomiální sestry provádějí pravidelně mezi zdravotníky kontroly, 90 procent z nich má vždy ruce čisté dle předpisů. V souvislosti s hygienou rukou sestra zmínila i tolik oblíbené gelové nehty. „Gelové nehty u zdravotních sester zakazuje vyhláška. Když zjistíme, že některá zdravotní sestra takové nehty má, upozorníme ji, aby si je odstranila,“ upřesnila Deylová. Používání umělých nehtů není podle jejího názoru příliš šťastné ani pro ženy, které ve zdravotnictví nepracují. „Nehet se pod gelem uzavře a poškodí, nemluvě o množství mikrobů a pochybné kvalitě přípravků, které se někdy při výrobě takových nehtů používají,“ řekla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?