Nemocniční ambulance radí obézním pacientům

24. 10. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak si poradit s nadváhou se mohou pacienti havlíčkobrodské nemocnice dozvědět v obezitologické ambulanci.


Obezita je chronické onemocnění charakterizované zmnožením tukové tkáně v organismu v důsledku pozitivní energetické bilance.

Obezita představuje nejčastější metabolické onemocnění v rozvinutých zemích. Přináší závažné zdravotní, psychosociální a ekonomické důsledky. Každoročně narůstá prevalence obezity. V České republice má víc jak 50 procent dospělých obyvatel nadváhu a obezita se vyskytuje u 16 procent mužů a 20 procent žen v produktivním věku. Pro pacienty s nadváhou a obezitou nabízí nemocnice v Havlíčkově Brodě péči a komplexní přístup v obezitologické ambulanci. Individuální pohovor s pacientem, určení basálního metabolismu, energetického příjmu a výdeje, rozbor jídelníčku, životních návyků atd.

Lékař určí optimální jídelníček na míru , což by mělo přinést kýženou redukci hmotnosti při zachování správného rozložení živin..V návaznosti je doporučena správná pohybová terapie, rozpis aerobní zátěže dle typu pacienta, případně farmakologie. Pro těžce obézní pacienty má nemocnice v „záloze“ i bariatrické řešení obezity, to jest léčbu chirurgickou cestou v podobě bandáží žaludku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?