Nemocniční lékaři chtějí hromadně odejít

7. 6. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová vláda, které vzejde z voleb, má už na stole jeden vážný problém - nespokojenost nemocničních lékařů s odměňováním. Ti hrozí, že když nedostanou přidáno, budou ke konci roku podávat hromadné výpovědi z nemocnic.


To by mohlo ohrozit jejich chod a péči o pacienty. Pár dní před volbami už odstartovali kampaň pod názvem Děkujeme, odcházíme.

„Požadujeme, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné mzdy ve státě, což by nyní bylo asi 35 000 korun. Lékař s plnou kvalifikací by pak měl brát trojnásobek za základní pracovní dobu bez přesčasů, tedy zhruba 72 000 korun měsíčně,“ řekl Právu doktor Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK).

Dodal, že dnes kvalifikovaní lékaři dosahují v průměru zhruba 45-50 000 korun měsíčně, ale se všemi příplatky a službami. „A ty tvoří až polovinu příjmu lékaře,“ prohlásil Engel.

Podle něho už nespokojenost lékařů - zaměstnanců nemocnic dosáhla takového stupně, že „lze očekávat výraznou podporu“ této formy protestu.

V malých nemocnicích do toho jdou

Sonda Práva ale ukázala, že nespokojenost s odměňováním je hlavně v malých nemocnicích, naopak ve velkých lékaři o výpovědích neuvažují.

„Už máme podporu zhruba patnácti stovek lékařů, a to jsme teprve na začátku kampaně,“ řekl Engel. V nemocnicích pracuje zhruba 15 tisíc lékařů a LOK očekává, že ke kampani Děkujeme, odcházíme se připojí nejméně polovina nemocničních lékařů. Sám LOK má asi 5000 členů a zastoupení v polovině nemocnic.

„V naší nemocnici už 70 procent lékařů řeklo, že do toho půjde,“ řekl Právu Pavel Vávra z Nemocnice Nové Město na Moravě. Stejnou podporu prý má výzva podle chirurga Bronislava Sedláčka v Nemocnici Krnov. „Ano, chceme získat i nečleny naší organizace.“

Peter Igaz z Nemocnice v Karlových Varech Právu řekl, že výzva LOK bude mít širokou podporu lékařů nemocnice, protože jsou dlouhodobě nespokojeni s odměňováním.

Naopak Miloš Voleman z pražské FN Královské Vinohrady přiznal, že lékaři ve velkých nemocnicích jsou k výzvě výrazně pasivnější. Je to podle něj dáno tím, že fakultní nemocnice nejsou vystaveny tak velkým problémům jako malé. „Lékaři s výzvou souhlasí, ale nejsou ochotni svůj názor vyjádřit nahlas nebo se pod něj podepsat,“ řekl Voleman.

Velev: Na přidání peníze jsou

Engel Právu vysvětlil, že když LOK požaduje, aby plat začínajícího lékaře odpovídal 1,5násobku průměrné hrubé měsíční mzdy a lékař s plnou kvalifikací měl za základní pracovní dobu bez přesčasů trojnásobek průměrné mzdy, není to mnoho.

„Pokud se to někomu zdá hodně, nechť si uvědomí, že u plně kvalifikovaného lékaře to dělá asi 430 korun na hodinu. Teď má asi 200 Kč na hodinu. A zkuste za dvě stě korun na hodinu sehnat nějakého řemeslníka. Neseženete ho. Situace lékařů je v odměňování tragická a musí se změnit,“ řekl Engel. „Mohou za to politici.“

Ti by podle Engela měli připravit jednotnou normu odměňování pro lékaře a ostatní pracovníky tak, „aby byla garantována srovnatelná odměna za stejnou práci bez ohledu na to, kdo nemocnici provozuje“. Nyní jsou velké rozdíly mezi státními nemocnicemi, kde je zpravidla příjem vyšší, a soukromými, kde je naopak nižší.

Podle představitelů LOK by navýšení základních platů znamenalo asi pět miliard korun ročně. „Na to peníze rozhodně jsou. Mají je pojišťovny v přebytcích z minulých let,“ řekl Právu Lukáš Velev, místopředseda LOK.

Kubek: Kampaň podporujeme

Prezident České lékařské komory Milan Kubek Právu řekl, že komora kampaň plně podporuje.

„Nemocnice jsou personálně zdevastovány, lékaři odcházejí do zahraničí a ti, co zůstávají, jsou přepracováni. Nyní nemocnice shánějí 680 lékařů přes úřady práce a 380 lékařských míst je déle než 12 měsíců neobsazených. Politici musí situaci po volbách řešit,“ prohlásil Kubek.

Engel k tomu dodal, že budoucí vládě dává LOK čas do konce letošního roku.

Budou jednat s vládou i stranami

„Pokud uvidíme, že k řešení nepřistupuje rázně a odpovědně, budou hromadné výpovědi lékařů z nemocnic podávány k 31. prosinci letošního roku, což znamená, že i s dvouměsíční výpovědní lhůtou by byla personální situace nemocnic katastrofální od března příštího roku,“ řekl Engel s tím, že chtějí jednat jak s vládou, tak s politickými stranami.

„Ve většině nemocnic by pak bylo obtížné poskytovat zdravotní péči,“ informoval Engel. Za daný stav prý nemohou lékaři, ale politici.

Platové podmínky ale nejsou jediným požadavkem lékařských odborů.

Chtějí zároveň zrušit stávající systém postgraduálního vzdělávání lékařů, a změnit také úhradovou vyhlášku pro letošní rok.

Požadavky LOK

- Zavést jednotnou mzdovou normu pro zdravotníky tak, aby základní plat bez přesčasů odpovídal 1,5-3násobku průměrné mzdy v ČR s účinností od 1. 1. 2011.

- Zrušit stávající systém postgraduálního vzdělávání a převést kompetence utvářet a realizovat postgraduální vzdělávání do kompetence České lékařské komory.

- S účinností k 30. červnu zrušit platnost současné úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví a nahradit ji minimálně vyhláškou platnou pro rok 2009.

Proč tyto požadavky?

- Protože politická reprezentace trvale přehlíží narůstající problémy českého zdravotnictví a nejeví ochotu je řešit.

- Protože neuvážené přenesení dopadů krize do resortu zdravotnictví zhoršuje situaci v českých nemocnicích a hrozí neřízeným rozpadem sítě.

- Protože je nepřijatelné, aby znovu veškeré dopady chybných politických rozhodnutí v resortu dále dotovali ze svých příjmů lékaři a ostatní zdravotníci.

Zdroj - Lékařský odborový klub

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?