Neobjednaný pacient může čekat hodiny

3. 11. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový systém v brněnských fakultních nemocnicích platí od pondělka. "Asi dvě hodiny, možná víc, jsem čekala na oční ambulanci u svaté Anny," řekla v úterý Právu sedmadvacetiletá Marcela z Brna.


Přišla bez objednání i bez doporučení svého lékaře. Podobně si stěžoval starší manželský pár v čekárně ambulance chirurgické kliniky ve Fakultní nemocnici Brno.

V obou brněnských „fakultkách“ začala totiž platit nová pravidla v ambulancích; doplatí na ně ti, kteří přijdou rovnou, bez papíru od praktika.

Na stěnách visí sdělení, že od 1. listopadu zavedli řízený objednávkový systém, který zaručuje transparentnost a dostupnost péče.

Pacienti jsou rozdělováni do čtyř skupin podle priority ošetření. Přednost mají pacienti určení k okamžitému vyšetření, následují „pacienti v akutním stavu vyžadujícím vyšetření či ošetření do hodiny“. O zařazení do skupiny rozhodují lékaři i sestry.

Následují ti, kdo přinesou doporučení nebo se objednali. U nich Fakultní nemocnice Brno (FNB) i Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) zaručují rychlejší ošetření před tzv. ostatními pacienty, kteří mohou podle nových pravidel čekat až pět hodin.

„Když začnou potíže, nepůjdu si přece minimálně na hodinu sednout mezi nachlazené lidi nejdříve ke svému praktikovi, jen aby mně dal doporučení. Půjdu rovnou do nemocnice. Ale teď mám obavy, že mě nechají čekat ještě déle než dosud,“ říká 74letý důchodce Jiří Král z městské části Medlánky.

Obě fakultní nemocnice zároveň pacientům doporučují, aby v mimopracovní době chodili do Úrazové nemocnice, která jako jediná ve městě zajišťuje lékařskou pohotovost pro dospělé.

„Co mám ale dělat, když mě přepadne bolest někdy odpoledne a můj odborný lékař na poliklinice má zavřenou ambulanci? Pohotovost ještě nefunguje, takže musím beztak do nemocnice, kde budu dlouho čekat,“ zlobí se 58letý montér Karel z Brna.

„Nemáme prostředky na vyšší počet sloužících lékařů,“ informoval Právo ředitel FNB Roman Kraus.
Jen za prvních devět měsíců letošního roku v mimopracovní době ošetřili v hlavním traktu nemocnice 32 000 pacientů, z nich 11 000 bylo bez doporučení. Znamená to desítky lidí v obou fakultních nemocnicích denně navíc.

„Proč mám jezdit s pořezaným prstem až do úrazovky přes půlku města, když velký bohunický špitál mám přes ulici?“ ptá se Josef Dlabola z této městské části.

A co na to Úrazová nemocnice? Její ředitel Karel Doležal Právu řekl, že dosud pohotovost zvládali s vypětím, nutně potřebují zkvalitnit technické i personální zázemí. „Ať k nám lidi chodí se zlomeninami a podobně, ale očekávám, že se s velkými nemocnicemi dohodneme na výpomoci odborníků při službách,“ dodal šéf úrazovky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?