Nepřetržitá pohotovost v lázních zřejmě jen tak nevznikne

19. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepřetržité pohotovosti se pacienti z Mariánskolázeňska zřejmě jen tak nedočkají. Od března sice začne v Mariánských Lázních fungovat lékařská pohotovostní služba. Příspěvky od krajů a města ale na otevření čtyřiadvacetihodinové pohotovosti stačit nebudou.


Lékařská pohotovostní služba by v mariánskolázeňské nemocnici měla začít fungovat od března, a to ve všední dny a o víkendu do 21 hodin. Zároveň by mělo dojít k rozšíření ordinační doby chirurgické ambulance. „Tyto služby ve městě chyběly a nebylo možné je poskytovat pouze s příspěvkem z městského rozpočtu,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák.

„Jsem proto rád, že naše iniciativa spolu s okolními obcemi z podzimu loňského roku měla smysl a podařilo se získat příslib dotace nejen z Karlovarského, ale i Plzeňského kraje,“ řekl s tím, že pevně doufá, že zastupitelstva obou krajů tento návrh schválí. Podle postoje jak Karlovarského, tak Plzeňského kraje se dá očekávat, že mariánskolázeňská nemocnice příspěvky získá.

Také pro Plzeňský kraj a hlavně Tachovsko je pohotovost v Mariánských Lázních nesmírně důležitá. Tamní pacienti totiž musí dojíždět do měst vzdálených několik desítek kilometrů. „V minulém roce se Plzeňský kraj pokoušel vysoutěžit zajištění lékařské pohotovostní služby,“ řekla členka Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková. „Nyní se naskytla příležitost zajistit službu s nižšími náklady.“

Mariánskolázeňská nemocnice by měla dostat příspěvky ve výši 4,4 milionu korun. „Oba kraje by měly přispět částkou 1,2 milionu korun. Příspěvek Mariánských Lázní je v rozpočtu plánován na dva miliony korun,“ přiblížil starosta.

Ani to by ale nepokrylo nepřetržitou pohotovost, která je důležitá také pro turisty. „Naše pozice je o to složitější, že jsme lázeňským městem, kde chirurgická ambulance neslouží jen obyvatelům, ale ve velké míře také hostům,“ podotkl mariánskolázeňský starosta. Město chce proto začít jednat s různými subjekty v Mariánských Lázních a okolí, zda by se na provozu také mohly podílet. „Mám na mysli například lázeňská zařízení, pro která je jistota kvalitní a nepřetržité zdravotní péče také důležitá. Do města, které tyto jistoty nenabízí, se totiž řada lázeňských hostů zdráhá přijet,“ dodal starosta Petr Třešňák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?