Neprojde-li reforma, ministryně bude soukromou lékařkou

26. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neprojde-li navrhovaná reforma zdravotnictví, kterou do konce ledna předloží vládě ministryně Marie Součková, odstoupí z funkce a stane se řadovou soukromou lékařkou...


„Možná i bez smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou,“ řekla ministryně v nedělní televizní Sedmičce. Zároveň ale podotkla, že neočekává, že by reforma neprošla.

Součková se přela s hejtmanem Bendlem

Ministryně se ostře přela s místopředsedou ODS a hejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem hlavně o některé pasáže reformy. Citlivá byla zejména otázka prevence. Připravované bonusy za to, když pacient bude chodit na pravidelné lékařské prohlídky, Bendl označil za trest a vůbec se podivil nad tím, „proč stát nutí lidi jít na preventivní prohlídky?“

Ministryně na to reagovala slovy: „Ach, Bože… Vy jste koncepci nečetl nebo četl nepozorně…“ řekla a vysvětlila, že pokud budou pacienti chodit na preventivní prohlídky, včas se zachytí nemoci a zdravotní pojišťovny budou vydávat méně peněz na drahou léčbu.

Hejtman Bendl vyčetl ministryni, že stát neudělal nic pro malého Lukáška, který nemůže pohnout svaly v obličeji. Až sbírka občanů na jeho operaci pomohla a on nyní může odjet do Kanady k první ze dvou operací.

Součková ale uvedla, že peníze nejsou problém a že maminka malého Lukáška dostala doporučení, aby se s chlapcem dostavila do Vinohradské nemocnice na vyšetření.

Bohužel tam však nepřišla, řekla ministryně. Uvedla, že osobně napíše nyní dopis kanadskému operatérovi, aby přijel do ČR a zde operaci malého chlapce provedl.

Střet o přístup k záchranné službě

Součková se s Bendlem utkala i o přístup k záchranné službě. Bendl tvrdil, že ODS nyní po posledním napadení lékaře Záchranné služby připravila návrh trestního zákona, který se týká každé osoby, která zachraňuje druhou osobu, a chtěl po Součkové slib, že ČSSD tento návrh podpoří. Ta mu ale řekla, že naopak očekává podporu ODS novele trestního zákona, kterou ona podala už dříve a nyní se bude projednávat a která má zpřísnit tresty pro ty, co napadnou záchranáře.

Václav Pergl, Právo, 26.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?