Neshoda SAS a ZP nad hodnotou bodu

7. 9. 2012 15:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Sdružení ambulantních specialistů se ohradila proti přístupu zdravotních pojišťoven, které navrhují významné snížení ceny práce, redukci hodnoty nenasmlouvaných výkonů až o  50 % a  přitvrzení regulací zvýšením pokuty ze 40 na 50 %.


Všeobecná zdravotní pojišťovna navrhovala pro příští rok snížit cenu práce minimálně o  7 %, Svaz zdravotních pojišťoven o  5 %.

Pojišťovny navrhovaly také redukci ohodnocení výkonů, které nejsou nasmlouvány mezi zdravotnickým zařízením a  zdravotní pojišťovnou, až na polovinu současné ceny.

Tyto výkony by nebylo možné účtovat pacientům, ale ambulantní lékaři by je museli účtovat zdravotní pojišťovně s  poloviční úhradou. VZP navíc navrhovala možnost změny způsobu úhrady během účetního období, nechtěla limit regulací ve výši 15 % obratu zdravotnického zařízení u dané pojišťovny, ani lhůtu 120 dnů pro uzavření účtů po konci období.

Navíc chtěla upravit úhrady nikoli dle nemocnosti jejich pojištěnců a  návštěvnosti daného lékaře, ale podle změny počtu jejích pojištěnců v  ČR nebo v  kraji.

Zcela nepřijatelné

„Rada SAS potvrzuje naprostou nepřijatelnost návrhů zdravotních pojišťoven na posledním jednání k  hodnotě bodu a  výši úhrad. Pozastavujeme se nad tím, že zdravotní pojišťovny na uzavřených jednáních se zdravotnickými zařízeními přiznávají nedostatek peněz k úhradě zdravotní péče.

Navrhují ale, že budou za stejné či větší množství práce platit méně, nikoli to, že by svým pojištěncům finanční deficit otevřeně přiznaly a  připustily by diskusi na téma omezení rozsahu hrazené péče,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, který je připraven na toto téma s pojišťovnami jednat.

Pro segment ambulantních specialistů i pro zdravotnictví jako celek je podle něj velmi nebezpečné, že pojišťovny nenabízejí prostor k otevřené komunikaci s veřejností nad nedostatkem finančních prostředků a nad možným řešením racionalizace výdajů zdravotních pojišťoven.

Zástupci ambulantních lékařů také upozorňují, že zdravotní pojišťovny stále navazují nové smlouvy se zdravotnickými zařízeními, a to i v regionech, kde jsou příslušné zdravotní služby již dostatečně zajištěny a tím podle lékařů systém stále více zatěžují.

„Zdravotní pojišťovny zcela rezignovaly na cílenou revizní činnost, která by vedla k odhalení skutečných úniků financí ze systému a místo toho nabízí stále méně peněz za odvedenou zdravotní péči. Pojišťovny nehledají, kde se finance ztrácejí, ale snaží se s použitím počítačových systémů omezit platby tam, kde tuší, že se poskytovatelé budou nejméně bránit,“ popisuje Zorjan Jojko přístup pojišťoven k ambulantní sféře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?