Nespokojení zdravotníci

28. 11. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Málo peněz na zvýšení platů zdravotníků a nedostatečná náhrada za zrušené poplatky. Soukromí lékaři i část nemocnic kritizují plán ministerstva na rozdělování financí ve zdravotnictví pro příští rok. Nemocnice údajně dostanou přidáno málo. Ambulantní specialisté vůbec.


Petr VAŠEK, redaktor: Internista Jan Šmejkal ordinuje pětadvacet let. Ročně mu ambulancí projdou téměř čtyři tisíce pacientů. Stejně jako ostatní zdravotníci teď v listopadu tradičně čeká na pravidla, podle kterých bude dostávat peníze v příštím roce. Podle ministerstva zdravotnictví by to mělo být stejně jako letos.

Jan ŠMEJKAL, ambulantní internista: Nám soukromým lékařům nepřidává nic, ale my jsme stejní zaměstnavatelé jako nemocnice, máme stejné zaměstnance a rádi bychom jim zvýšili plat.

Zorjan JOJKO, předseda Sdružení ambulantních specialistů: V době, kdy, kdy byl pokles výběru pojistného, tak jsme mlčeli a rozuměli jsme tomu.

Petr VAŠEK, redaktor: Ten ale teď roste. V příštím roce by měla jen VZP na pojistném vybrat přes sto miliard. Další dostane za státní pojištěnce.

Svatopluk NĚMEČEK, ministr zdravotnictví /ČSSD/: Každý by chtěl prostě víc, ale my máme nějaký omezený růst v systému zdravotního pojištění.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Na zvýšení platů plánuje ministerstvo poslat příští rok nemocnicím víc peněz, a to o tři procenta. Přidáno dostanou i zubaři. Naopak pohoršit by si měli praktičtí lékaři. Samotné platy zdravotníků by se ale měly zvednout o pět procent.

Lukáš VELEV, ředitel Nemocnice Jihlava: Vláda to opakovaně deklarovala, že nemocnice ty prostředky na navýšení mít budou, takže já předpokládám, že ty peníze dostaneme.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Další stovky milionů by měly pojišťovny poslat nemocnicím jako náhradu za zrušené třicetikorunové poplatky v nemocničních ambulancích. Stejně tak i soukromým specialistům a praktickým lékařům.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Všeobecná zdravotní pojišťovna jim ho bude v plné výši proplácet.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: Ale jen pokud jim přijde stejný počet pacientů jako vloni. Za ty další už třicet korun dostat nemají.

Zorjan JOJKO, předseda Sdružení ambulantních specialistů: Z pohledu zdravotních pojišťoven jsou to drobné, ale z pohledu ambulance jsou to zcela zásadní, zásadní peníze.

Petr VAŠEK, redaktor: Ministerstvo zdravotnictví teď vyhodnocuje připomínky. Už je ale zřejmé, že ani přes navýšení plateb všichni spokojení nebudou. Lenka Drmotová a Petr Vašek, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?