Nestor brněnské medicíny opustí funkci ředitele

4. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Úrazové nemocnice Brno Petr Zelníček opustí po 15 letech svou funkci. Na obsazení jeho místa vypsala nedávno ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) výběrové řízení...


„Je právem ministryně odvolat kohokoli, kdykoli a bez udání důvodů,“ řekl Zelníček.

Výběrového řízení se nezúčastní a odejde do důchodu.

Sedmašedesátiletý Zelníček je nejstarší a nejdéle sloužící ředitel nemocnice v Brně a zřejmě i v Česku. Předsedá také České společnosti pro úrazovou chirurgii.

„Jsem v penzijním věku a tento okamžik jednou musel přijít,“ komentoval rozhodnutí Emmerové ředitel. Ačkoli ho ministryně vyzvala, aby se výběrového řízení také zúčastnil, Zelníček to odmítá.

„Kdyby mě ministryně chtěla nechat ve funkci, nebude vypisovat konkurz,“ uvedl. Přihlášky do výběrového řízení přijímá ministerstvo do 25. března.

Zelníček věří, že do čela nemocnice bude jmenován někdo z jeho kolegů. „Dorost“ si lékař vychoval. „Přál bych si, aby se mým nástupcem stal někdo z nemocnice, aby zachovat kontinuitu ústavu a jeho další rozvoj,“ řekl.

Spíše než ekonom by měl podle něj usednout v ředitelském křesle lékař.

„Nemocnice není stroj na vydělávání peněz, je to zařízení na léčení lidí a jestli má

ředitel řídit léčení lidí, tak tomu musí rozumět, a neumí to právník ani ekonom,“ míní.

Zelníček je přesvědčen, že nemocnici svému nástupci předává konsolidovanou, což podle něj v podmínkách českého zdravotnictví není samozřejmé.

Ústav loni hospodařil s vyrovnaným rozpočtem, 60.000 pacientů prošlo jejími ambulancemi a 7000 lidí bylo hospitalizováno.

Jedním z pacientů Zelníčkova lékařského týmu byl i ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se v ústavu podrobil operaci páteře po autonehodě u Vyškova.

Úkolem nového ředitele bude podle Zelníčka udržet vysokou odbornou úroveň nemocnice a zároveň sehnat peníze na modernizaci přístrojového vybavení.

Zelníček také bojuje o to, aby součástí ústavu byla sousední budova v ulici Koliště. Díky ní by nemocnice mohla zlepšit prostředí ambulantního provozu.

„Můj nástupce by mohl také naplnit naši představu, že by se tam vybudovalo centrum urgentní medicíny, tak aby každý na životě postižený Brňan měl

přímo uprostřed města kvalitní péči,“ dodal.

ČTK

Dále čtěte:

Emmerová rozjela výměny ředitelů

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?