Nestoudný požadavek lékáren na kompenzaci regulačního poplatku? Dle názoru Jiřího Paroubka ano

1. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na portále Vaše věc jsem četl článek Jiřího Paroubka, s odkazem na Parlamentní listy, s názvem „Vláda by neměla podlehnout tlaku lékárníků“. Obsahem článku je – zjednodušeně řečeno – pohoršení pana Paroubka nad „nestoudností lékárníků“ požadovat kompenzaci za zrušený regulační poplatek.


Autor argumentuje po léta stejnými argumenty – počet lékáren, marže (bez znalosti čísel a problematiky atd.). Vzpomínám na rok 2006, kdy úhrnná přirážka za obchodní výkony v oblasti léčiv byla podle cenového výměru 32 %, marže něco pod 20 %. Přesto právě Joří Paroubek, MUDr. Rath, MUDr. Kubek, MUDr. Dryml a další ohlupovali veřejně národ údajně vysokými maržemi lékáren, dokonce jsem od některého z nich slyšel číslovku 40 %

Vzpomínám také, jak Ing. Paroubek nám, tedy farmaceutům z lékáren, z televizní obrazovky vzkázal: „Doufám, že si to páni lékárníci dobře rozmyslí.“ To když jsme zvažovali proti úmyslu opět nám snížit přirážku veřejně vystoupit.

Vystoupili jsme a dodnes nám to zjevně neodpustil.

Od té doby se přirážka, která nikdy nebyla v ČR vysoká, různě měnila podle vzorců a odpočtů v souvislosti se změnami regulačních poplatků, ale celkový trend držel směr mírně dolů. Ekonomická situace lékáren se zhoršovala vlivem více faktorů, např. i klesajícími cenami léčiv.

Opět víceméně titíž, kteří kritizovali údajně vysoké marže lékáren, si později stěžovali na u nás předražené léky, přestože předražené nebyly. Teď je na pořadu jednání regulační poplatek, který měl od počátku své existence kompenzovat lékárnám ztrátu ze snížené přirážky, nic víc.

V současné době se marže v lékárnách pohybuje dost pod 20 %, někdy i na 13 %, v závislosti na sestavě vydaných léčiv, vybírání regulačních poplatků, snižování doplatků apod.

Např. nevybírání regulačních poplatků z důvodu obklíčení českých lékáren lékárnami typu Penta, Dr. Max apod., jejichž provozovatelé mohou hradit ztrátu z jiné činnosti, má za následek zhoršení ekonomické situace okolních lékáren do té míry, že platy zaměstnanců bývají o kategorii níž, než odpovídá jejich vzdělání.

Pokud jde o počet lékáren, nutno se spíše zaměřit na jejich rozložení a také složení provozovatelů. Lékárny původně českých lékárníků bývají vlastněny různými subjekty, které si mohou bezziskový provoz dovolit v očekávání ovládnutí většího spádového území.

Na závěr trochu výhledu do budoucna. V dohledné době bude lékárna provozovaná farmaceutem zřídkavý jev. Řetězce vlastněné finančníky opustí strategii nízkých cen a začnou vydělávat, což je jim vlastní. Ukáže se neupřímnost jejich řečí o blahu pacienta, ale už bude pozdě.

Daně se nebudou odvádět v ČR, jako je odvádí český lékárník. Náklady na léky vzrostou.

Tento scénář je možný, v zahraničí již někde uskutečněný.

Budoucnost je odpovědností zákonodárců.

PharmDr. Lubomír Tesař, Lékárna U polikliniky, Moravská Třebová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?