Neuroanestezie a základy neurointenzivní péče

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Publikace „Neuroanestezie a základy neurointenzivní péče“ je významným příspěvkem v české odborné literatuře. Představuje první tuzemskou souhrnnou monografii na toto téma.




Kniha má potenciál oslovit jak začínající anesteziology a neurochirurgy, tak lékaře s dlouhodobou praxí v uvedených oborech. Důležité informace zde ovšem mohou nalézt i nelékařští zdravotničtí pracovníci a lékaři blízkých oborů, jako jsou specialisté v oblasti intenzivní medicíny, neurologie či urgentní medicíny.
Kniha je rozdělena do několika oddílů. Kapitola věnovaná farmakologii látek používaných k vedení celkové anestezie se cíleně věnuje vlivu nitrožilních a inhalačních anestetik na prokrvení mozku, nitrolební tlak a funkci centrálního nervového systému. Následují kapitoly věnované monitoraci, které popisují běžné i méně časté metody monitorování v neuroanestezii a intenzivní péči – měření nitrolebního tlaku, ultrazvukové vyšetření mozkových cév, měření tkáňové oxygenace a mozkové perfuze, mikrodialýzu a elektrofyziologické monitorování mozku a míchy.

Kompaktní a přehledný zdroj informací Z praktického pohledu velmi důležitou částí monografie jsou kapitoly věnované anestezii u jednotlivých typů neurochirurgických výkonů, které pojednávají o předoperační přípravě, anesteziologických specifikách jednotlivých typů operačních výkonů i nejčastějších komplikacích, které se v jejich průběhu mohou vyskytnout.
Část knihy věnovaná neurointenzivní péči je zaměřena především na problematiku intenzivní péče o mozková traumata a perioperační intenzivní péče o neurochirurgické pacienty. Přehledně popisuje intenzivní péči o neurochirurgické pacienty včetně specifických požadavků na podporu orgánových funkcí a prevenci komplikací.
Závěrečná část knihy je věnována časným a pozdním komplikacím operačních výkonů v neurochirurgii z pohledu anesteziologa nebo intenzivisty.
Monografie „Neuroanestezie a základy neurointenzivní péče“ představuje kompaktní a přehledný zdroj informací, který vhodně doplňuje obecné základní učebnice anesteziologie či intenzivní péče pro lékaře v přípravě, definuje aktuální standard anesteziologické péče u vybraných typů operačních výkonů a představuje užitečný referenční zdroj pro zkušenější lékaře.

MUDr. Pavel Dostál, Ph. D. vedoucí Centra intenzivní péče FN HK KARIM LF UK a FN Hradec Králové

Kniha je přehledná a současně velmi obsažná. Kapitoly věnované anestezii u neurochirurgických výkonů jsou členěny prakticky a pojednávají o předoperační přípravě, druzích jednotlivých zákroků s anesteziologickými specifiky a o nejčastějších komplikacích, se kterými se u operací může anesteziolog setkat. Odstavce „čeho se na sále obávat“ jsou psané bezesporu odborníky v dané problematice a významně pomohou orientaci méně zkušeného lékaře ve chvíli, kdy během výkonu dochází k odchylkám od normálního průběhu operace.
Zařazení přehledu neuroradiologických metod je velmi přínosné, neboť v neurochirurgii, stejně jako například v kardiologii nebo cévní chirurgii, se rozvíjí trend snižovat invazivitu operačních výkonů a endovaskulární metody zatěžují pacienta výrazně méně než otevřené operace. Rozsáhlý oddíl je věnován neurointenzivní péči, zvláště péči o pacienty s kraniocerebrálními poraněními, která jsou stále významnou příčinou úmrtí u mladých lidí. Tento oddíl také pojednává o komplexní i specializované péči po výkonech neurochirurgie, včetně ventilační strategie, účelné farmakoterapie, antibiotické léčba a výživy.

Tomáš Tyll, Vlasta Dostálová, David Netuka a kol. Mladá fronta, edice Aeskulap Praha, 2014, 1. vydání 312 stran

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?