Neurologové propagují léčbu dětské obrny baclofenovou pumpou

25. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětem s mozkovou obrnou může pomoci léčba baclofenovou pumpou. Dodává léčivou látku do míchy a zbaví dítě bolestivých křečí. Zabrání či zbrzdí také deformování těla. Ve Fakultní nemocnici Motol implantovali pumpu od roku 2007 šesti dětem.


Podle přednosty neurochirurgické kliniky Michala Tichého by mohlo z léčby mít užitek ročně asi deset dětí. Do Motola se ale nedostanou, protože lékaři v ambulancích o této možnosti nevědí. Problémy jsou i s financováním léčby.

„Léčba dá šanci dětem s mozkovou obrnou postavit se na nohy. Každé prodlení ve správné léčbě přitom u nich znamená zásadní riziko trvalého poškození těla,“ varoval přednosta. Dětskou mozkovou obrnou trpí dvě až tři z tisíce narozených dětí.

Léčba baclofenovou pumpou podle přednosty přináší pacientům ze všech metod největší úlevu. U zdravotních pojišťoven ale musejí neurochirurgové za každého pacienta, jemuž chtějí baclofenovou pumpu dát, podle přednosty doslova bojovat. Financování by se podle něj vyřešilo tím, že by v Motole vzniklo specializované centrum pro operační léčbu dětské mozkové obrny. Mělo by peníze podle počtu pacientů, nebralo by je z rozpočtu nemocnice.

Pojišťovnu přijde operace na půl milionu korun, další tisíce korun ročně stojí doplňování léčivé látky. „Díky operaci se však výrazně zlepší kvalita života pacienta i celé rodiny. Dítě se může rozvíjet a nastoupit do školy. Rodiče se mohou vrátit do práce. Později může pracovat i samotný pacient,“ uvedl přednosta.

Cesta k baclofenové pumpě začíná u dětského lékaře. Pokud odhalí u dítěte příznaky dětské mozkové obrny a neurolog potvrdí, že reaguje na léčivou látku baclofen, je pacient vyšetřen v Motole. S léčbou se začne poté, co ji schválí zdravotní pojišťovna.

„Celý tento proces může trvat i rok, přitom se dá zvládnout za tři až šest měsíců,“ podotkl Tichý s tím, že čím dříve se dětská mozková obrna začne správně léčit, tím lépe.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?