Než vznikne komora nelékařů, nutno vyjasnit pravomoci všech komor

26. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Než bude založena Česká komora nelékařů (ČKN), musí se podle prezidentky České asociace sester Dany Juráskové vyjasnit pravomoci komor lékařů, lékárníků a zubařů. Pro všechny stavovské organizace ve zdravotnictví by podle ní měla platit stejná pravidla.


Zřejmě je ovlivní reformní zákon o zdravotních službách, který od 1. dubna zavádí národní registry. Komory nyní vedou své registry, a tak kontrolují všechny členy. Jde o to, v jakém rozsahu jim tato pravomoc zůstane.

Pravidla pro nelékařské profese, jako jsou sestry, porodní asistentky, sanitáři či záchranáři, stanoví zákon 96 z roku 2004, nyní se připravuje jeho novela.

„Při jednání transformační komise jsme tento týden narazili na souvislosti, které spadají do zákona o zdravotních službách. Se vznikem národních registrů totiž se zásadním způsobem bude měnit i postavení všech komor,“ vysvětlila Jurásková. Právní souvislosti mají prozkoumat právníci a nalézt řešení pro všechny komory.

V Česku působí 155.000 pracovníků v nelékařských profesích. O vzniku jejich komory začali jednat představitelé 26 profesních sdružení. Na tomto kroku se loni v červnu shodly všechny organizace nelékařů kromě sdružení klinických psychologů.

Komora by podle Juráskové měla dohlížet na dodržování odborných i etických pravidel v jednotlivých profesích. O podmínkách a práci nelékařů by chtěla vyjednávat s ministerstvem, kraji a zdravotními pojišťovnami. Poskytovat by měla znalecké posudky a odborná stanoviska. Hájit by měla zájmy svých členů ve sporech u soudů. Na starost by mohla mít i celoživotní vzdělávání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?