Nezaplatili třicet korun, teď zaplatí tisíce

27. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Boskovice prodala pohledávky za nezaplacené regulační poplatky od pacientů. Pohledávky tak skončily u soudu a lidé teď musí zaplatit tisíce korun.


Šestaosmdesátiletá Božena Krutišová, která žije v pečovatelském domě v Letovicích, musela loni v srpnu do boskovické nemocnice. Stará paní nezaplatila při ošetření třicetikorunový regulační poplatek, protože s sebou neměla peníze. Podepsala ale, že za poplatek dluží.

„Bohužel ale asi moc nevěděla, co podepisuje, a o tom, že za poplatek dluží, se tak ani nikdo z rodiny nedozvěděl,“ říká manželka vnuka Boženy Krutišové Věra Dufková. Teď se rodina dozvěděla, že pohledávka už leží u okresního soudu a že musí místo třiceti korun zaplatit skoro šest a půl tisíce korun.

Nemocnice totiž mezitím prodala pohledávky za nezaplacené regulační poplatky společnosti Damira Drinks a ta poté společnosti Efrema Business. Poslední společnost pohledávky zažalovala u Okresního soudu v Blansku.

A Božena Krutišová má nyní kromě dlužného třicetikorunového poplatku a úroku z prodlení ve výši dvou korun a padesáti haléřů zaplatit ještě náklady soudu ve výši téměř šesti a půl tisíce korun. Rodinu Boženy Krutišové postup nemocnice překvapil. „Je hodně divné, že jsme za celý rok nedostali jedinou upomínku nebo výzvu k zaplacení. Babička nikdy nic nedlužila, vždycky se snažila mít všechno v pořádku, rozhodně není žádný neplatič.

Jenže jsme v podstatě neměli šanci se dozvědět, že něco dluží,“ podivuje se nad postupem nemocnice Věra Dufková.

Jana Břenková ze Křetína nyní řeší nezaplacený poplatek za již zemřelého otce. „Tatínek byl v Nemocnici Milosrdných bratří v Letovicích, ale loni v červenci ho nechali převézt do boskovické nemocnice. Ležel tam šest dnů. Byl na tom už špatně, brzy poté zemřel a nás vůbec nenapadlo, že je nějaký dluh za poplatky v boskovické nemocnici. Nic se ale nedělo, až nyní přišel mamince hrůzostrašný dopis, že je to u soudu,“ popisuje Jana Břenková.

Obě ženy zaráží hlavně to, že se o dlužných poplatcích dozvěděly až ve chvíli, kdy už vše bylo u soudu. „Něco takového se přece může stát každému, a kdyby nám přišla nějaká upomínka, tak těch tři sta šedesát korun za pobyt tatínka v nemocnici bez problémů zaplatíme,“ kroutí hlavou Jana Břenková.

Je to etické?

Rodina Boženy Krutišové ihned šest a půl tisíce korun zaplatila, ale postup nemocnice jí v pořádku nepřipadá. „Po právní stránce v tom problém není. Ale po etické stránce se mi to nezamlouvá. Nemocnice všechny pohledávky shrábne do jednoho balíku a pak je podivným způsobem prodá.
Každopádně je to pro nás poučení,“ míní Věra Dufková.

Asi po dobu jednoho roku od zavedení regulačních poplatků se boskovická nemocnice podle jejího jednatele Rostislava Vernera snažila pacienty, kteří poplatky nezaplatili, vyzývat k zaplacení, písemně i telefonicky. „V převážné většině případů to však bylo bezvýsledné a pouze tím docházelo ke zvyšování nákladů nemocnice. Navíc věřitel, v tomto případě nemocnice, nemá povinnost vyzývat k úhradě regulačních poplatků. Povinnost zaplatit je uložena zákonem a každý pacient je s ní seznámen při převzetí faktury,“ vysvětlil Verner.

Podle Jany Jurdičové z právního oddělení nemocnice postoupili pouze ty pohledávky, u nichž bylo písemně potvrzeno převzetí faktury pacientem. „Celková hodnota těchto pohledávek je asi jednaosmdesát tisíc korun. Za poplatky však pacienti nemocnici dluží další desetitisíce korun,“ uvedla.

Podle ní není v silách nemocnice, aby vyhodnotila, kdo je chronický neplatič a kdo jen opomenul zaplatit. „Když jsme dříve posílali výzvy, lidé nám po urgencích zaplatili tak pět procent ze všech poplatků. Většina těch, kdo dluží, jsou totiž opravdu chroničtí neplatiči,“ dodala.

Rostislav Verner ujišťuje, že nemocnice v žádném případě nechce nikoho poškodit. „Postoupení pohledávek jsme dlouho zvažovali, tento postup jsme projednali i s vlastníkem nemocnice, kterým je město. Postupujeme pouze podle zákona tak, aby nebylo poškozováno naše zdravotnické zařízení,“ dodal.
V blanenské nemocnici k prodeji pohledávek za nezaplacené regulační poplatky zatím nepřistoupili. „Každá dlužná částka má svůj vlastní proces, naši právníci individuálně řeší každou pohledávku, posílají výzvy k zaplacení. Většinou lidé po první nebo druhé výzvě zaplatí, ale samozřejmě máme spoustu chronických neplatičů,“ uvedla ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?