Neznámá firma dostane od IKEM v rámci zakázky 1,8 mld. Kč

29. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Neznámá firma bez zaměstnanců Kardioport dostane od pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v příštích čtyřech letech v rámci obří zakázky téměř 1,8 miliardy korun, přitom podle zveřejněných dokumentů k tendru to mělo být jen 440 milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).


Podle nich se zápis o vyhodnocení tendru „tváří“, že nemocnice výrazně ušetřila: původní odhad byl dvě miliardy, z tendru však vyšla příznivá cena 440 milionů korun.

Háček je ale v tom, že soutěž na nákup zdravotnického materiálu byla vypsána na dobu čtyř let, zatímco vysoutěžených 440 milionů je cena za jeden rok. Podle HN tak nemocnice firmě Kardioport zaplatí čtyřikrát více, než kolik uvedla v centrálním registru veřejných zakázek.

„Nabídková cena je uvedena za jeden rok plnění smlouvy,“ potvrdil mluvčí nemocnice David Vondruška.

Podle HN se dá těžko zjistit, zda vše byla jen chyba šéfů nemocnice, nebo záměr. „Každopádně zakázka byla zveřejněna tak podivně, že nelze s jistotou říci, jak dlouho potrvá a kolik by měla stát,“ řekl Jiří Skuhrovec z platformy zIndex, která se zabývá hodnocením veřejných zakázek.

Ředitel kliniky Jan Malý přes mluvčího nemocnice vzkázal, že nemocnice s Kardioportem ušetří až čtvrtinu nákladů.

HN už počátkem března napsaly, že Kardioport je firma, v jejíž kanceláři nikdo nesedí, nelze na ni najít telefon, nemá webové stránky a oficiálně podniká v nemovitostech. Podle HN vše nasvědčuje tomu, že firma je prázdná schránka, přes kterou peníze jen protečou. Nedá se zjistit, kdo je dostane, protože majitelé jsou schováni za anonymními akciemi, uvedl deník.

HN rovněž upozornily, že firma původně neměla mít v soutěži žádnou šanci, protože nesplňovala základní podmínky tendru - zkušenosti s podobnými stamilionovými obchody. Podle HN Kardioport prokazatelně nikdy ve zdravotnictví nepůsobil, jako předmět činnosti má pronájem nemovitostí, neměl téměř žádný obrat a nikde své služby nenabízí. Navíc nemocnice si v podmínkách soutěže vymínila, že se zúčastnit smí jen firma, která má nejméně čtyřsetmilionový obrat, na svém kontě tři podobné dodávky a různé zdravotnické certifikáty.

HN napsaly, že Kardioport nic takového mít nemohl, podmínku přesto splnil. Do tendru se sice hlásil pod svou hlavičkou, dohodl se ale s renomovanými společnostmi, že mu budou dělat subdodavatele - například s koncerny B. Braun a Synlab a jen díky jejich obratům a referencím přísné zadání soutěže splnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?