Nizozemsko: Boj s podvody prioritou

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Nizozemská ministryně zdravotnictví Edith Schippersová informuje o tom, že jednou z hlavních priorit současné vlády je důsledný boj s podvody v oblasti veřejných finančních prostředků.




Napříč všemi ministerstvy se prověří účinnost předpisů tak, aby na konci letošního roku byla k této problematice, která se mimo jiné týká i zdravotnictví, připravena efektivnější opatření. Její vládní kolega z ministerstva spravedlnosti ostatně už v květnu ohlásil první legislativní úspěch – nová zákonná opatření mají zejména zamezit zneužití identity občanů či jejich osobních údajů formou falšování dokladů s cílem neoprávněně si zajistit přístup k různým službám na úkor veřejných financí.
Podvodů se někdy dopouštějí firmy (například vytvářejí jen fiktivní pracovní místa), ale i jedinci, kteří chtějí získat mimo jiné sociální příspěvky nebo nemocniční péči. Boj s podvody se týká rovněž daňových úniků.

Sdílené databáze

Podle Edith Schippersové se každý takový podvodný čin bude trestat přísněji, včetně důsledného vymáhání náhrady škody. Nová opatření však mají také více působit preventivně a snížit riziko možnosti spáchání trestného činu. Zákony důsledněji sjednotí všechny relevantní instituce – od obecních úřadů přes regionální správu až po národní instituce. Ve vymezených případech budou tyto subjekty, jimž jsou svěřeny veřejné prostředky, sdílet určité údaje o občanech a právnických osobách.
Pokud někdo v určité lokalitě požádá o službu z veřejných peněz, důsledněji se prověří jeho identita, trvalé bydliště aj., aby například nečerpal tytéž dávky ve více lokalitách. V oblasti zdravotního pojištění a čerpání zdravotní péče se prověřuje dokument o identitě občana, ale někdy je nutné předložit i potvrzení od zaměstnavatele a o trvalém bydlišti. Nová opatření také počítají s účinnějším vymáháním náhrady způsobených škod ze zahraničí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?