Nizozemsko "oslavilo" desetileté výročí eutanazie

2. 4. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
ako první země na světě legalizovalo možnost úmyslně usmrtit pacienta s nevyléčitelnou nemocí za účelem zkrácení jeho utrpení před deseti lety, 1. dubna 2002, Nizozemsko. Eutanazii (z řeckého thanatos=smrt a eu=dobrý) i dnes uznává jen velmi málo zemí, jedná se například o země Beneluxu, Švýcarsko či některé státy USA, a to vždy za velmi přesně stanovených podmínek.


Někde zákon zakotvuje „právo na smrt“ či zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života člověku, jenž si to dále nepřeje. V České republice eutanazie povolena není.

V ani ne patnáctce zemí, kde je asistence při dobrovolném odchodu ze světa legální, se přitom rozlišuje eutanazie aktivní (podání smrtícího prostředku na žádost nemocného) a pasivní (přerušení péče udržující pacienta naživu).

Aktivní eutanazie (též jako „asistence při sebevraždě“) je umožněna v zemích Beneluxu, Švýcarsku a některých státech USA, pasivní eutanazii je možno dle zákona uskutečnit v Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Německu či některých státech Mexika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?