NKÚ: IKEM či ústav pro matku a dítě neměly v pořádku účetnictví

22. 9. 2010 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), Ústav hematologie a krevní transfúze a Ústav pro péči o matku a dítě neměly v roce 2007 a 2008 v pořádku účetnictví týkající se majetku. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který to sdělil ČTK.


Zaměřil se na to, jak příspěvkové organizace ministerstva zdravotnictví evidují v účetnictví nakládání s majetkem státu. Problémy zjistil NKÚ také u Fakultní nemocnice Brno.

Kontroloři například zjistili, že IKEM nepostupoval podle zákona o účetnictví, když v roce 2007 neprokázal inventarizaci majetku v hodnotě přes 66 milionů korun a v roce 2008 přes 119 milionů. Pražský IKEM podle NKÚ nezjistil skutečný stav majetku. V období 2007 a 2008 vedl v účetnictví a odpisoval majetek, který ve skutečnosti neměl.

IKEM neprovedl v uvedeném období majetkový interní audit. Nevedl také v účetnictví pozemky, čímž jeho účetní evidence neodpovídala skutečnosti. IKEM sdělil, že v roce 2009 opravil účetní zápisy o stavu pozemků v účetnictví, uvedl NKÚ.

NKÚ prověřil pronájem pozemků IKEM o celkové výměře 81.564 metrů čtverečních. Od roku 1997 je podle NKÚ uzavřen se soukromou společností na dobu 90 let a pronajaté pozemky jsou zastavěny obytným souborem ve vlastnictví třetích osob, což vidí NKÚ jako problém.

„Je zřejmé, že tento stav je trvalý a pozemky nejsou a nebudou využívány k účelu, pro který byl IKEM zřízen,“ řekl šéf NKÚ František Dohnal. IKEM poskytuje specializovanou preventivní diagnostickou, léčebnou a vědeckovýzkumnou činnost v oblasti kardiovaskulárních chorob a transplantací.

Ústav hematologie a krevní transfúze v Praze podle NKÚ vykazoval majetek jako zásoby, ačkoliv se jednalo o porosty, které zvyšují hodnotu pozemku. Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí neprokázal inventarizaci majetku a nezjistil skutečný stav pozemků, dodal NKÚ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?