NKÚ poukázal na nehospodárnost MZ

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Podle nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ministerstvo zdravotnictví zaplatilo 3,2 milionu korun za přípravu a ukončení projektu, na kterém se ani nezačalo pracovat. Jednalo se prý o náklady spojené s přípravou a ukončením IT systému pro řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví.




NKÚ zkoumal hospodaření ministerstva zdravotnictví v letech 2010-2013. Celkem prověřil nakládání s majetkem a výdaje ve výši bezmála 522 milionů korun. Vedle nákladů spojených s IT technologiemi prošly kontrolou i výdaje související se služebními cestami, dary, konzultačními, právními a poradenskými službami a s takzvanými náklady na reprezentaci.

Úspora na materiálu

„Za cestovné ministerstvo ročně utratilo 5,3 až 6,1 milionu korun. O více než třetinu se v těchto letech zvýšily výdaje na reprezentaci - zatímco v roce 2011 dosáhly jednoho milionu korun, o dva roky později už se vyšplhaly na téměř 1,7 milionu korun. Za dary ministerstvo zdravotnictví utratilo nejvíce v roce 2012, kdy za ně zaplatilo 410 tisíc korun. Výrazný pokles výdajů kontroloři naopak zaznamenali u výdajů za spotřebu materiálu. Zatímco v roce 2011 ministerstvo nakoupilo materiál za 980 milionů Kč, o rok později za něj zaplatilo už jen 65 milionů a v roce 2013 pak necelých 53 milionů Kč. Velké výdaje v roce 2011 souvisely s nákupem očkovacích látek proti chřipce,“ uvádí NKÚ.
(pokračování na straně 3) NKÚ poukázal na nehospodárnost MZ (pokračování ze str. 1)

Zkreslené výsledky hospodaření

Podle člena NKÚ Antonína Macháčka, který kontrolní akci na MZ vedl, ministerstvo ve zkoumaném období vedlo účetnictví v rozporu se zákonem o účetnictví (§ 8 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb.).
„Nesprávnost účetnictví byla způsobena tím, že MZ účtovalo nakládání s majetkem a náklady na zajištění činnosti do účetních období, s nimiž dané účetní případy věcně ani časově nesouvisely; nedodrželo obsahové vymezení položek účetní závěrky při účtování o nakládání s majetkem a odepisovalo majetek v nesprávné výši,“ uvedl Antonín Macháček ve zprávě.
Kontroloři dále konstatovali, že uvedeným chybným účtováním docházelo v letech 2010-2013 ke zkreslování reálných výsledků hospodaření. Zatímco v roce 2010 měl být výsledek hospodaření nižší minimálně o 19 994 738 Kč, v letech 2011-2013 měl být výsledek hospodaření MZ vyšší. „V roce 2011 minimálně o 2 533 865 Kč v roce, v roce 2012 o 2 236 483 Kč a v roce 2013 o 4 821 439 Kč,“ upřesnil úřad.

Bezvýsledné platby

Jako ukázku zbytečně vydaných peněz úřad uvedl případ tří smluv z roku 2010, na základě kterých měla jedna firma vytvořit IT systémy podpory řízení kvality a nákladovosti ve zdravotnictví. Projekt, který měl ve finále uspořit resortu peníze, však nebyl realizován a jen jeho ukončení přišlo ministerstvo na 3 240 960 Kč „V únoru 2012 ministerstvo tento projekt zastavilo. Samotnému dodavateli ministerstvo žádné peníze nevyplatilo. Za projektové řízení ale zaplatilo jiné firmě přes dva miliony korun a další více než milion korun pak zaplatilo advokátní kanceláři za právní analýzu a rozvázání smlouvy s dodavatelem. Na praktickém naplnění projektu se vůbec nezačalo pracovat,“ píše Antonín Macháček v reportu.

Další nekoncepčnost ministr nepřipustí

„Bývalé vedení ministerstva zdravotnictví v čele s paní Juráskovou se rozhodlo zadat projekt, který vedení následující, tedy za pana ministra Hegera, vyhodnotilo jako nadbytečný. Výdaje, které NKÚ ve své zprávě kritizuje, tedy vlastně vydalo minulé vedení ministerstva za to, aby dle všech nezbytných pravidel zastavilo projekt za téměř tři čtvrtě miliardy, který zdědilo a vyhodnotilo jako nepotřebný. Podobnou nekoncepčnost na svém úřadu rozhodně nepřipustím,“ uvedl k hlavnímu bodu kritiky NKÚ ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).
Současně zdůraznil, že všechny kritizované skutečnosti byly dílem jeho předchůdců, nechá prý však na svém úřadu důkladně prověřit, zda zpráva neukazuje i na nějaké chyby, které by se mohly opakovat.

MUDr. Michal Šetlík: Zásah policie se týká bývalého vedení Homolky, od jehož činnosti se současné vedení důrazně distancuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?