NKÚ: Stát nemá koncepci rozvoje psychiatrických léčeben

7. 1. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví podle Nejvyššího kontrolního úřadu už deset let nemá koncepci psychiatrické péče. U některých léčeben navíc kontroloři našli nedostatky v účetnictví, inventarizaci majetku a časté byly i chyby při uzavírání některých smluv.


ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Ministerstvo podle úřadu nepředložilo žádnou koncepci rozvoje psychiatrických léčeben, přestože již v roce 2002 vláda schválila dokument, ve kterém jsou cíle psychiatrické péče popsány. Podle něj měla péči ve velkých léčebnách částečně nahradit psychiatrická léčba v nemocnicích, v krizových centrech a také v domácím prostředí. „Omezování kapacity léčeben na maximálně 500 lůžek mělo přinést kvalitnější terapii a lepší přístup k pacientovi,“ doplnil viceprezident NKÚ Miloslav Kala.

Celková kapacita všech ústavů měla klesnout pod 6000 lůžek následné péče. „Jen osm kontrolovaných léčeben má přes 6000 lůžek, resort zdravotnictví přitom spravuje patnáct obdobných zařízení,“ upozornil Kala. Pět z kontrolovaných léčeben přitom má přes 500 lůžek, a tři z nich pečují o víc než tisícovku lidí.

Kontroloři dále našli nedostatky v hospodaření. Léčebny například uzavíraly nájemní smlouvy na dobu neurčitou, ačkoli jim to zákon neumožňuje. V některých smlouvách také chyběla možnost výpovědi při neplnění povinností.

NKÚ zjistil chyby také při kontrole veřejných zakázek. Například Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod postupovala nestandardně, když s jedním dodavatelem stavebních prací uzavřela dvě smlouvy o dílo za celkem 4,8 milionu korun, které pak pomocí dodatků výrazně rozšířila. Konečná cena se vyšplhala na 12,1 milionu korun.

Úřad se zaměřil na hospodaření osmi psychiatrických léčeben v letech 2010 a 2011. Kontroloři prověřili, jak ústavy nakládaly s majetkem za 2,6 miliardy korun a s finančními prostředky ve výši 130,4 milionu korun. NKÚ zkontroloval také ministerstvo zdravotnictví, které je zřizovatelem těchto ústavů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?