NKÚ zkontroluje peníze z rozpočtu MO na biologickou ochranu

14. 10. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad ještě letos zahájí kontrolu peněz, které vynaložilo ministerstvo obrany na zajištění biologické ochrany. Kontrola by měla především zjistit, zda výdaje na vybudování Centra biologické ochrany v Těchoníně byly opodstatněné a hospodárné. ČTK to sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.


Kontrolovatelný objem majetku činí asi 1,8 miliardy korun. Kontrola by měla také zjistit, zda dlouhodobé neřešení otázky potřebnosti a využitelnosti centra nepřináší významné ztráty v resortu ministerstva obrany v době, kdy resort požaduje navýšení peněz z rozpočtu na zajištění činnosti centra, uvedla mluvčí. Podle dřívějších informací platí ministerstvo ročně za provoz centra kolem 100 milionů korun.

Centrum biologické ochrany vzniklo v reakci na teroristické útoky ze září 2001. Aby se zabránilo úniku infekce do okolí, pracuje v podtlakovém režimu, personál používá speciální obleky. Znečištěný odpad se spaluje v místní spalovně. Zařízení je dále vybaveno záložním zdrojem energie, má svůj heliport a disponuje i několika mobilními jednotkami.

Ještě před několika měsíci se uvažovalo o zrušení centra. O jeho možném využití se začalo znovu mluvit v souvislosti s epidemií eboly v Africe. Mladá fronta Dnes napsala v září, že se centrum chce stát součástí sítě nemocnic a zaměří se na vysoce infekční pacienty.

Celkové náklady na vybudování centra dosáhly podle NKÚ přibližně 1,2 miliardy korun. Stavbu včetně technologických částí uskutečnil jeden generální dodavatel.

Ministerstvo na svých webových stránkách uvádí, že nemocnice je schopná izolovat a léčit lidi s vysoce nebezpečnými nemocemi jako je třeba Ebola nebo pravé neštovice. Je navržena právě pro případy vysoce rizikových pacientů, které civilní nemocnice mohou kvůli obavě z rozšíření nemoci odmítnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?