Noc muzeí – 1. LF UK otevře anatomické a stomatologické sbírky

6. 6. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská muzejní noc na 1. lékařské fakultě UK bude v sobotu 9. června patřit veřejnosti. Opět budou mimořádně zpřístupněny sbírky Anatomického muzea v Anatomickém ústavu 1. LF UK, U Nemocnice 3, Stomatologického muzea v budově děkanátu 1. LF UK, Kateřinská 32, a otevřen bude také magický Faustův dům, který je v současnosti sídlem Akademického klubu 1. LF UK.


„Vedle vysoké úrovně vzdělávání budoucích lékařů a významné produktivity v oblasti biomedicínského a klinického výzkumu je naše fakulta hrdá také na skvělou pedagogickou a vědeckou činnost našich předchůdců, z jejichž práce a poznatků těžíme a o jejichž přínosu české i světové medicíně chceme v co nejširší míře informovat také laickou veřejnost,“ říká děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., k sérii přednášek, které doplní letošní program Muzejní noci na Jedničce.

Přednáškové odpoledne Zavzpomínejte s námi nejen na období první republiky začne v 16.00 ve Velké posluchárně Anatomického ústavu a první stovka registrovaných účastníků bude mít možnost bezprostředně po skončení přednášek v 17.30 navštívit Anatomické muzeum (registrace je možná na e-mailu zuzana.burianova@lf1.cuni.cz). Zapomenuté osudy pražských vědců přiblíží doc. MUDr. Ondřej Naňka, Ph.D., z Anatomického ústavu 1. LF UK. Málokdo dnes ví, že v Praze působily mezi světovými válkami významné vědecké osobnosti, které byly dokonce opakovaně navrženy na Nobelovu cenu. Přednosta Kliniky ortopedie 1. LF UK a ÚVN-VFN Praha prof. MUDr. Jan Bartoníček, DrSc., představí českého krále a římského císaře Karla IV., na základě antropologického výzkumu prof. Emanuela Vlčka, nejen jako velkého vladaře, ale jako obyčejného smrtelníka a ortopedického pacienta. Rozkvět pražské lékařské fakulty mezi dvěma světovými válkami připomene přednosta Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D., jehož přednáška přiblíží, jak se rok 1918 a vznik samostatného Československa podepsal na osudu lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Zájem veřejnosti o medicínská témata v rámci Muzejní noci neutuchá a návštěvnost našich muzeí mnohonásobně převyšuje jejich kapacitu. Proto i letos připravujeme pro dospělé i dětské účastníky také obsáhlý doprovodný program, zaměřený především na osvětu, prevenci a ochranu zdraví,“ dodává děkan prof. Šedo.

Pro návštěvníky, kteří nechtějí čekat ve frontě na prohlídku Anatomického muzea, máme připravenou únikovou hru. Kdo dokáže najít indicie a zodpovědět několik otázek v předem stanovený čas, získá prohlídku v jiném termínu zdarma. Doprovodný program zahrnuje grilování, hru Staň se archeologem, možnost vyzkoušet si ergoterapeutické či adiktologické kompenzační pomůcky a simulátory (například tzv. alkobrýle či smokerlyzer) nebo s pomocí snímače očních kontaktů napsat očima své sdělení (tak jako pacienti s amyotrofickou laterální sklerózou), kurz první pomoci, nemocnici pro medvídky, nácvik zubní hygieny či samovyšetření, možnost zkusit odebrat krev z umělé ruky či provádění různých chemických pokusů v laboratořích. V Akademickém klubu – Fausťáku, Karlovo náměstí 40, zve 1. LF UK návštěvníky do malé kapličky, známé také jako Faustova kaple, na promítání filmu Manifesto nebo k malbě čerta na zeď.

Prohlídky muzeí s odborným výkladem se budou konat od 19.00 do 1.00. Nelze si na ně rezervovat místo dopředu – skupinky o 15 až 25 lidech budou vpouštěny podle aktuálního pořadí ve frontě. V Anatomickém muzeu se budou prohlídky konat po 30 minutách, ve Stomatologickém muzeu po hodině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?