Norma o elektronických receptech je před závěrečným schvalováním

12. 12. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna v úterý poslala do závěrečného schvalování předlohu, podle níž by lékaři museli povinně používat elektronické recepty a papírové už jen výjimečně. Jde o návrh sněmovního zdravotnického výboru.


Sněmovna ale asi zatím neumožní zásilkový prodej také u léků na předpis. Původně technická norma přejímá dvě evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků. Závěrečné hlasování se bude moci uskutečnit už v pátek.

Povinný elektronický recept i možnost internetového prodeje léků na předpis by měly platit od roku 2015. Předkladatelé si od novinky slibují úspory jedné až dvou miliard korun ročně, podle nich také zmizí falešné recepty.

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Vypuštění rozšíření zásilkového prodeje na léky na předpis dnes navrhl spoluautor tohoto pozměňovacího návrhu Boris Šťastný (ODS). Chce jej do budoucna upřesnit, aby byla zajištěna bezpečnost a vyloučena například možnost záměny léků. Nová úprava bude podle Šťastného zřejmě založena na tom, že se na zásilkovém prodeji dohodne pacient s konkrétním lékárníkem.

Výbor navrhl do vládní novely přidat i další změny. Týkají se omezení vývozu léků z českého trhu provozovateli lékáren, kteří jsou zároveň distributory, a funkce vedoucího lékárníka. Jeden farmaceut by ji mohl výslovně vykonávat jen pro jednu lékárnu.

Původní vládní návrh uvádí, že firma, která je držitelem rozhodnutí o registraci, bude zodpovědná za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha dále zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

Novela také upravuje účinnější a efektivnější možnost postihu v případech, kdy se léky prodávají na tržištích nebo v zásilkovém prodeji na internetu, aniž jsou dodržena pravidla zásilkového výdeje. Sankce za porušení zákona mohou činit až 20 milionů korun.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?