Nosek: Úkolem nového šéfa VZP je finanční stabilizace pojišťovny

27. 11. 2012 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční stabilizaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) k počátku roku a nové smlouvy s nemocnicemi, včetně zveřejnění dat o jejich vybavení a výkonu, vidí jako hlavní úkol nového ředitele VZP Zdeňka Kabátka nový šéf její správní rady a ministerský náměstek Petr Nosek.


Řekl to novinářům po jednání správní rady, na němž rezignovali ředitel Pavel Horák a šéf rady Marek Šnajdr. Horák končí posledního listopadu, Šnajdr hned.

VZP hospodaří ročně se 150 miliardami korun, třímiliardový propad na konci roku tedy podle Noska neohrozí její platební schopnost.

Situaci podle něj navíc vylepší nárůst výběru pojistného, protože lidé dají z platů navýšených o odměny vyšší pojistné. Také mechanismus úhrady za péči umožňuje odklad části plateb. „Povede to určitě k tomu, že VZP nebude na konci roku v nijak kritické situaci,“ zdůraznil Nosek.

Pro příští rok záleží hospodaření VZP podle Noska na tom, jak bude vypadat úhradová vyhláška a jak se bude vyvíjet výběr zdravotního pojištění. „Jsou tady i technické nástroje, které umožní dohonit momentální platební neschopnost, například pomocí předsunuté platby nebo krátkodobého úvěru. Bude na vedení pojišťovny, aby některé z těchto kroků navrhlo a předložilo správní radě, která je posoudí,“ řekl.

Dostat VZP do vyrovnaného hospodaření bude podle Noska úkol také pro správní radu. „Horizont, který si pro to můžeme dát, může být nejdříve 1. ledna 2015,“ řekl. Bližší termín není podle něj reálný s ohledem na očekávaný hospodářský vývoj v Evropě.

K novým smlouvám s nemocnicemi Nosek uvedl, že zásadní bude otevřená komunikace. VZP vypověděla smlouvy všem nemocnicím, ty varují, že v první fázi hrozí zrušení třem desítkám nemocnic. Žádají dlouhodobé smlouvy, VZP ale některým nabídla smlouvy jen na dva roky. Data, která ji vedla k rozhodnutí, zveřejnit zatím nechtěla.

„Pokud je k dispozici materiál, který hodnotí každé oddělení nemocnice personálně, technicky i z hlediska výkonu, tak si myslím, že na ty informace má nárok i veřejnost,“ řekl Nosek. Soudí, že právě otevřenost komunikace může obhájit VZP v krocích, které nejsou úplně populární.

Za největší chybu bývalého vedení označil Nosek to, jak spravovala oblast péče o vážně nemocné ve specializovaných centrech. Výdaje v posledních letech prudce stouply, přitom řada pacientů třeba s roztroušenou sklerózou měla problém se k péči dostat.

Podle Noska nebyla jasná pravidla, kdy má být péče indikována, a tedy zaplacena, peníze tak nebyly využity účelně. „Minimálně v této oblasti je část, kde nastavení pravidel teď bude bolestivé, ale nezbytné,“ řekl.

Dosazení Kabátka na pozici ředitele VZP kritizovala opozice, která dnes ve správní radě hlasovala proti. Nosek věří, že Kabátek bude dobrým ředitelem a že úkoly zvládne. „Kdybychom tomu nevěřili, tak ho nemůžeme v té funkci podporovat,“ řekl. Kabátek má zkušenosti s řízením fakultních nemocnic, každá fakultní nemocnice přitom podle Noska je v rozsahu i obsahu minimálně stejně složitý komplex jako VZP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?