Nová aliance chce spojit různá pacientská sdružení

22. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Různá pacientská sdružení chce propojit vznikající Aliance svéprávných pacientů. Záměr na semináři o právech pacienta v Národohospodářském ústavu Akademie věd v Praze představil předseda sdružení Občan Pavel Vepřek. Společně s ním zakládá alianci i Národní rada zdravotně postižených a sdružení Diagnóza CML...


které se věnuje nemocným s chronickou myeloidní leukemií.

Pacient by se měl stát především zákazníkem, popsal hlavní cíl aliance předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Volné sdružení by mělo podle něj formulovat základní teze možné reformy, informovat média a vytvářet dostatečný tlak na politiky.

Krása by se chtěl inspirovat novým zákonem o sociálních službách. „Z malého dítěte - uživatele sociálních služeb, o kterého se musejí ostatní postarat, se stal dospělý občan, který rozhoduje sám za sebe o druhu služby,“ prohlásil na semináři o zákonu, který začne platit na počátku příštího roku.

Podobná změna by podle něj měla nastat i ve zdravotnictví. Dodal, že pacienti mají často nedostatek základních informací, omezenou možnost volby a lékaři s nimi málo komunikují.

„Chceme zdravotnictví, které nám jako pacientům umožní řešit závažné situace,“ řekl ČTK Vepřek. Péče by však podle něj neměla být bezplatná. Pacient by měl mít informace o tom, s jakými výsledky se léčí na různých pracovištích.

Aliance osloví dopisem předsedu ODS Mirka Topolánka. „Nechceme být dále ohlupováni hesly o bezplatnosti, jednotné kvalitě a všeobecné dostupnosti, když velmi dobře víme, že ve skutečnosti to tak není ani být nemůže,“ sdělují v něm předsedovi ODS.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

MUDr. Miroslav Kobsa

Nemám nic proti sdružování. Sdružují se lékaři, sdružujím se nemocnice, sdružují se pojišťovny, proč by se nemohli sdružovat pacienti. Pokud jsou v čele skuteční reprezentanti, proč ne. Co mne ale nazvedává, je ten neustále omílaný nesmysl, podle kterého je stále český pacient v pozici nesvéprávného subjektu významu a velikosti molekuly vody. Trpí snad český pacient naprostým právním vakuem při ochraně svých zájmů ? Není snad český pacient klientem zdravotní pojišťovny, která pro něj nasmlouvává spektrum péče v odpovídající kvalitě ? Jsou snad, podle inciátorů, české nemocnice a ordinace stále plné trpících pacientů, se kterými nikdo nekomunikuje ? „Chceme zdravotnictví, které nám jako pacientům umožní řešit závažné situace,“ - co si kolega Vepřek myslí, že asi většina lékařů dnes a denně dělá ? Proto jim možná čas na zakládání dalších a dalších spolků nezbývá. Naštěstí. Pro pacienty.

Bohumír Šimek

Mně naopak aktivity kolegy Pavla Vepřeka nevadí a naopak mu fandím. Spolu s ním jsem převědčen, že již bylo dost lží o bezplatném zdravotnictví. Součaný systém hrozí rychlým snížením kvality péče i její dostupnosti. Politici opírající se jen o restrikce, zákazy a příkazy našemu zdravotnictví i samotným pacientům škodí. Všechny zdravotnické subjekty potřebují více přirozených vztahů, více svobody a odpovědnosti. A nejzrůdnější je, že samotný pacient je zcela vyloučen z možnosti ovlivnění systému. Ten, kdo by měl rozhodovat a o jehož peníze se zde hraje, je zcela z kola vystrčen! Absurdní Kocourkov!

Luboš Olejár, Svaz pacientů ČR

Zdá se, jako by Bůh osvítil tři občany této země a najednou příchází jako spasitelé pacientů. Jaká je skutečnost. Pánové Václav Krása (bývalý člen ODS a US-DEU)a MUDr. Pavel Vepřek (ODS) spolu s dosud neznámým sdružením Diagnóza CML vedeným Janou Pelouchovou prý zakladají alianci, která žádá, aby „péče nebyla bezplatná“. To je novinka pro nemocné ze strany pravicové politiky.

Domnívám se, že občané vědí, že péče není bezplatná, když platí zdravotní pojištění. Myšlenka těchto osvícenců a znovu ještě platit po vstupu do ordinace nebo nemocnice je vlastně dvojí platba za tutéž službu či péči. Chce-li někdo dnes přispívat na zdravotnické zařízení i jinak než zdravotním pojištěním, může posílat sponzorské dary a ještě si to odečte z daně.

Svaz pacientů ČR je nejznámější všeobecná pacientská organizace a jediná, která hájí zájmy většiny pacientů a to zejména udržení solidárního systému. Jsme jediní z České republiky, kdo je mezinárodně organizován a proto fundovaně můžeme hájit zájmy právě nemocných.



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?