Nová ambulance v Sv.Petru ošetřila desítky lyžařů a snowboardistů

9. 4. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová ambulance Medical Point pod sjezdovkami ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně v končící zimní sezoně ošetřila 240 pacientů. Traumatologicko-chirurgická ambulance začala fungovat v největším českém lyžařském středisku loni v prosinci jako předsunuté pracoviště chirurgického oddělení vrchlabské nemocnice.


Ambulance slouží k poskytnutí první pomoci hlavně lyžařům a snowboardistům na sjezdovkách. Otevřená by měla být i v příští zimní sezoně. Informoval o tom zástupce nemocnice Pavel Pechoušek.

„Medical Point nejčastěji využili pacienti s poraněním kolene nebo zápěstí. Nejvážnějším případem byla zlomenina bérce. Zhruba dvě třetiny ošetřených tvořili cizinci,“ uvedl Pechoušek.

Provoz ambulance zajišťuje během zimy lékař a sestra. Medical Point začal ve Svatém Petru fungovat loni 9. prosince a poslední služba letošní sezony je naplánovaná na 15. dubna. Postupně se v ambulanci vystřídalo 18 sester a osm lékařů, personál se měnil každý den, včetně svátků a víkendů. Kromě ošetření na místě připravili 46 transportů do vrchlabské nemocnice.

Společnost Penta Hospitals, které horská Nemocnice Vrchlabí patří od července 2016, bude Medical Point provozovat i příští zimní sezonu.

Ambulance je smluvním partnerem zdravotních pojišťoven, u cizinců akceptuje jak cestovní, tak evropské pojištění. Proto tu pojištění klienti za ošetření nic neplatí. Vážnější případy si přebírají lékaři v domovské vrchlabské nemocnici. Pro rekreanty ve Špindlerově Mlýně je vrchlabská nemocnice nejbližší velkou nemocnicí. Ve Špindlerově Mlýně není Medical Point jediným podobným zařízením, jsou tam i další ordinace, působí tam také horská služba.

„V následujících týdnech budeme vyhodnocovat pravidla spolupráce s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému. Již teď vidíme prostor ke zlepšení na obou stranách,“ uvedl lékařský ředitel Nemocnice Vrchlabí Michal Mrázek.

Zimní sezonu provozovatelé skiareálů hodnotí jako nadprůměrnou a záchranáři jako náročnou. Vyšší počet lyžařských dnů se projevil i ve zvýšeném počtu úrazů. Od začátku prosince do poloviny března krkonošská horská služba vyjížděla k více než 2600 událostem, což je meziroční nárůst o více než 10 procent. Končící zimní sezonu poznamenala v Krkonoších smrt dvou lyžařů, první případ se stal na sjezdovce Portášky ve Velké Úpě a druhý na Černé hoře. Lyžař na Portáškách podle dostupných informací na sjezdovce spadl a pak narazil do sloupu lanovky, lyžař na Černé hoře vyjel ze sjezdovky a narazil do stromu. Ve SkiResortu Černá hora - Pec a ve špindlerovském areálu se má lyžovat i o víkendu a ve Svatém Petru ještě 14. a 15. dubna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?