Nová forma zápalu plic se v ČR zatím nevyskytla

15. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Regionální sídlo WHO v Manile oznámilo, že testy v nejprestižnějších laboratořích světa zatím nepřinesly žádné poznatky o původu nemoci. Chorobu podle WHO nelze zastavit tradičními léky...


HONGKONG - Zdravotnické úřady ve světě jsou pohotovosti kvůli nové, netypické formě zápalu plic, před kterou varovala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Šíření nemoci vylekalo cestující v Asii, některé evropské země zavedly na letištích předběžná opatření.

Nemoc si vyžádala již devět obětí na životě a až 150 případů nákazy, především v Asii. WHO oznámila, že za uplynulý týden bylo registrováno více než 150 možných případů nové formy prudkého zápalu plic, a to především v Asii: v Číně, Hongkongu, Indonésii, Singapuru, Thajsku, Vietnamu a na Filipínách. V České republice se toto onemocnění zatím nevyskytlo, ministryně zdravotnictví Marie Součková však uvedla, že zdravotnická zařízení o tomto novém riziku vědí a situaci sledují.

WHO odhaduje, že novým typem zápalu plic onemocnělo celkově asi 500 lidí, včetně těch, kteří se nakazili na začátku února v jihočínské provincii Kuang-tung, neboť příznaky této nemoci jsou podle WHO stejné. Tehdy pět lidí zemřelo a 305 onemocnělo.

Choroba je provázena horečkou překračující 38 stupňů Celsia a dýchacími potížemi, včetně kašle.

Na mezinárodním letišti v Hongkongu mělo na sobě mnoho cestujících z Tchaj-wanu, Singapuru a z dalších zemí chirurgické roušky. „Nemůžeme nic dělat, tak jsme alespoň přijali předběžná opatření,“ řekl jeden z nich hongkongské televizi.

Zdravotnická zařízení v Ženevě bez dalších podrobností uvedla, že dva lidé, kteří nedávno přicestovali z jihovýchodní Asie, jsou s dýchacími potížemi v nemocnici na pozorování.

V nemocničním ošetření je též jedna Slovinka, která se před deseti dny vrátila z Vietnamu a měla stejné symptomy, jaké byly zjištěny u ostatních případů. Laboratorní testy vyloučily jiné formy zápalu plic a výskyt této nemoci je podle lékařů velmi pravděpodobný. Zdravotní stav pacientky je nyní dobrý.

V sobotu byl dán v Německu do karantény 32letý lékař a podle všeho byl prvním nakaženým v Evropě.

Japonské úřady varovaly, že budou na letištích v pohotovosti karanténní stanice pro cestující vracející se domů se záhadnou nemocí dýchacích cest. V Japonsku zatím nebyl výskyt nemoci zaznamenán. Lékaři jsou však v pohotovosti. Tokio se též rozhodlo vyslat tým specialistů do Vietnamu, kde již onemocnělo nejméně 29 osob.

Preventivní středisko bylo v sobotu zřízeno na pařížském letišti v Roissy, kam přilétají cestující z jihovýchodní Asie. Preventivní opatření přijaly i belgické úřady na bruselském letišti; cestujících z Dálného východu s podezřelými příznaky se mají ujmout zdravotníci.

Novozélandská premiérka Helen Clarková uvedla, že podle představitel WHO by nemoc mohla být stejně smrtonosná jako epidemie španělské chřipky z let 1918 a 1919, kdy na ni po celém světě zemřelo nejméně 20 milionů lidí.

Nicméně činitel WHO ve Vietnamu, kde na chorobu v sobotu zemřela zdravotní sestra, prohlásil, že tvrzení Clarkové je přehnané. „Dnes nevíme dost, abychom mohli říci něco takového,“ podotkl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?