Nová Klatovská nemocnice láká pacienty, je jich až o pětinu více

21. 2. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Až o pětinu více pacientů než před rokem přichází od podzimu do nové Klatovské nemocnice. Krajem zřizovaná nemocnice se přestěhovala do nového monobloku za téměř 1,5 miliardy korun.


Moderní prostředí láká zejména ženy do porodnice a na gynekologii i pacienty na ostatní plánované operace, řekl ČTK mluvčí krajského zdravotnického holdingu Jiří Kokoška.

Od listopadu do konce ledna se v nové porodnici narodilo 143 dětí, z toho jen v lednu jich bylo 63. O rok dříve se za stejné období narodilo ve staré porodnici 117 dětí. Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Bohumila Kuneše nárůst o 22 procent není náhoda, dočasný výkyv ani náhlé zvýšení porodnosti.

„Ten nárůst je důsledek zvýšeného zájmu o porodnici. Rozšířila se informace o novém prostředí, porodních sálech s moderním vybavením a o pokojích. Některé rodičky, které by ještě před rokem jely do Plzně, chtějí nyní zůstat co nejblíže domovu,“ řekl primář.

Kromě porodů se zvyšuje také počet operací na gynekologii. I zde to primář připisuje zejména zvýšenému zájmu žen o plánované výkony a částečně také větší kapacitě operačních sálů.

Nárůst zaznamenávají v nové nemocnici kromě gynekologie také plánované operace z ortopedie, ORL, chirurgie či urologie, pro které využívají lékaři centrální operační sály. „Celkově ten nárůst osciluje kolem 20 procent. V loňském roce se v těchto oborech dělalo měsíčně zhruba 250 až 300 plánovaných operací. Teď je to 300 až 350. A k tomu samozřejmě akutní operace,“ uvedl vedoucí lékař sálů Vladimír Vališ.

Nárůst počtu pacientů je podle Kokošky patrný i v ambulancích, a to asi o pět procent. „Například loni byl denní průměr v chirurgických ambulancích kolem 75 ošetřených, v posledních týdnech je to přes 80,“ dodal Kokoška. Za loňský listopad a prosinec bylo v nemocnici na všech odděleních hospitalizováno 1848 pacientů a vykázáno celkem 13.115 „lůžkodnů“, v listopadu a prosinci 2011 to bylo 1752 hospitalizovaných v 11.612 lůžkodnech, doplnil.

Nová nemocnice poskytuje mnohem komfortnější prostředí. Byly v ní téměř zrušeny nadstandardní pokoje, protože jejich normy splňují i všechny běžné pokoje. Jsou dvojlůžkové, nejvýše třílůžkové. U každého pokoje je toaleta, umyvadlo a sprcha, všude je televize i Wi-Fi připojení k internetu. Ve starých objektech byly až sedmilůžkové pokoje, v drtivé většině bez vlastních toalet a sprch. Sociální zařízení byla na chodbě. Na jednom oddělení byly dokonce dřív jen jedny sprchy a muži a ženy se v nich střídali podle časových rozpisů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?