Nová Klatovská nemocnice láká pacienty, pojišťovny zvyšují úhrady

4. 7. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová Klatovská nemocnice, která přišla včetně vybavení na 1,4 miliardy korun, láká stále více pacientů. Zdravotní pojišťovny jí platí více za vyšší výkony. Některé vzrostly meziročně o desítky procent. Vracejí se pacienti, kteří dříve moc nemocnici nevěřili a jezdili do Strakonic a jinam


ČTK to řekl František Lešundák, ředitel druhé největší nemocnice v kraji. Za 1,5 roku fungování se podle něj potvrdila opodstatněnost nového zařízení v regionu.

„Loni jsme měli například meziročně o 47 procent více porodů, tedy 680. Tento trend se potvrzuje i letos. Takže už jsme s pojišťovnami dojednali, že všechny porody navíc nám letos zaplatí,“ uvedl. Počet přes 600 porodů by měl být každoročním standardem.

„Na ortopedii je enormní zájem o operace endoprotéz a podařilo se nám vyjednat navýšení o 42 procent na tento a další roky,“ řekl ředitel. Tento měsíc bude jednat o úhradě dalších vyšších výkonů. Gynekologických operací je o 60 procent více, dětské oddělení je trvale obsazené, neurologické hospitalizace stouply o 30 procent.

Nemocnice si drží stabilní tým lékařů i sester, zlepšilo se jejich chování vůči pacientům. Nyní se soustředí na absolventy lékařských fakult.

Více peněz, které nemocnice dostane od pojišťoven, určitě sníží podle Lešundáka její ztrátu, která loni činila 190 milionů korun a byla nejvyšší z krajských zařízení. „Přechodem do nové budovy máme vyšší fixní náklady, které neovlivníme (46 milionů Kč jsou odpisy). Ale za prvních pět měsíců dá VZP 20 milionů korun navíc oproti dohodnutým výkonům, za rok by to mohl být dvojnásobek k dohodnutým 250 milionům Kč.

Zvyšují se také platby od dalších pojišťoven. Podíl ostatních pojišťoven kromě VZP už je nyní 35 procent. „V našem kraji je to výjimečné. Nemocnice mají od VZP 80 až 90 procent,“ řekl. Podíl České průmyslové zdravotní pojišťovny je v Klatovech 15 procent.

Přesunem do do nové nemocnice se kvůli vyšším výkonům zvýšil počet zaměstnanců o 55 na 711. „Zvýšení bylo dáno také tím, že jsme museli naplnit stavy u speciálních oddělení jako u LDN, intenzivní péče, nové lékárny i úklidu,“ uvedl ředitel.

Podle něj jsou nyní pojišťovny k nové nemocnici vstřícné. „Snažíme se komunikovat, nekritizujeme. Pojišťovny musí vidět, že máme výkony a že to děláme pro pacienty. To teď akceptují,“ uvedl.
Plzeňský kraj jako vlastník nemocnice požaduje, aby se její letošní ztráta meziročně snížila o třetinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?