Nová metoda pro léčbu VPMD

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Unikátní implantaci Schariothovy makulární čočky provedli v Očním centru Praha. Šlo o první operaci svého druhu na soukromé klinice v ČR. Novinka představuje naději pro pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD).




Věkem podmíněná makulární degenerace je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zejména její „vlhká“ forma postupuje velmi rychle a dokáže zničit zrak během několika týdnů či měsíců. Onemocnění patří k nejzávažnějším chorobám sítnice a v rozvinutých zemích je nejčastější příčinou praktické slepoty. Nedá se dosud léčit, pouze zpomalovat.

Dosavadní řešení VPMD spočívalo v rehabilitačních pomůckách pro slabozraké, jako jsou brýle, lupové brýle, lupy a jiné zvětšovací pomůcky či elektronická zařízení. Druhou možností je chirurgické řešení speciálními nitroočními čočkami, které však mají řadu nevýhod – redukce vidění na dálku, zmenšení zorného pole, problém s adaptací vidění nebo možnost implantace jen v kombinaci s operací šedého zákalu.
Schariothova makulární čočka představuje inovativní

nitrooční čočku, jejíž výhodou je dostatečné

zvětšení zachovávající zorné pole pacienta a neovlivněné vidění do dálky. Během relativně jednoduchého zákroku je pacientovi do lepšího oka implantována bifokální nitrooční čočka s centrální optikou. Operace Schariothovy makulární čočky v současnosti stojí 40 000 Kč, probíhají však jednání s pojišťovnami, které by měly zákrok v blízké budoucnosti proplácet.

Doc. MUDr. Jiří Pašta, CSc., FEBO, při implantaci nové čočky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?