Nová nemocnice? Otazníky přibývají

29. 10. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Údiv, zlobu, ale také zastání a snahu o řešení. To vyvolal mezi karlovarskými zastupiteli dopis Bereniky Podzemské, krajské radní pro zdravotnictví (hnutí Doktoři). V něm se na ně obrací s dotazem, za jakých podmínek by město Karlovarskému kraji přenechalo vytipované pozemky ve Dvorech na výstavbu nové krajské nemocnice.


Stejný dotaz adresovala Podzemská také primátorovi Werneru Hauptmannovi (ODS).

Zastupitelka Monika Makkiehová navrhla usnesení, aby rada města vypracovala na příští jednání zastupitelstva návrhy, za jakých podmínek by bylo město ochotno přenechat pozemky na stavbu nové nemocnice Karlovarskému kraji. „Jako karlovarská zastupitelka jsem kategoricky proti, aby nemocnice stála v Sokolově,“ doplnila.

Primátor Werner Hauptmann, který znovu zdůraznil, že krajské město musí mít vlastní nemocnici, protože Karlovy Vary mají velkou spádovost a také lázeňské hosty, kteří jsou potenciálními pacienty nemocnice, návrh nezamítl, ale dodal, že otazníků přibývá.

„Už jsem slyšel mnoho variant. Původně měla stát nemocnice na Sokolovsku, pak mezi Sokolovem a Karlovými Vary, a nyní dokonce na pozemcích města. Jsme zmateni a je třeba tyto věci rozklíčovat. Proto chci vyvolat vrcholné jednání mezi hejtmanem Karlovarského kraje a magistrátem. Závěry budu tlumočit na příštím jednání zastupitelstva 15. prosince,“ uvedl primátor.

Proti postupu radní Podzemské se jednoznačně postavil Václav Larva (ČSSD). „Jsem zděšen. Proč radní Podzemská podává tento manifest? Nevím, kudy se ubírá její myšlení. Neznám usnesení rady kraje, které by tuto radní pověřilo jednáním v tomto duchu. Vůbec bych o tom nediskutoval, je to mimo naši kompetenci, stejně jako mimo kompetenci doktorky Podzemské,“ zdůraznil Larva.

Jsme zmateni a je třeba tyto věci rozklíčovat

Na jeho slova ostře reagovala Monika Makkiehová. „Radní Podzemská se obrací na zastupitelstvo. Jde o naše pozemky, o nemocnici na území krajského města a o naše spoluobčany. Proto je nutné a velmi důležité o tomto návrhu jednat.“

Náměstek Tomáš Hybner (ČSSD) doplnil, že na pozemcích, o které zažádala radní Podzemská, kraj původně plánoval zřídit vysokoškolský kampus. „Musí se vyjasnit koordinace mezi jednotlivými krajskými radními, abychom vůbec na tuto žádost mohli reagovat. Jinak jde o výkřiky do tmy,“ uvedl.

Podle něj se tímto problémem bude zabývat už páteční rada kraje, protože radní Podzemskou touto žádostí vedení kraje nepověřilo. „My můžeme reagovat na oficiální výzvu. To, že kraj hodlá postavit novou nemocnici, respektuji, ale my musíme také myslet na Karlovaráky, na lidi ze Žluticka nebo Božího Daru, kteří by to do nemocnice v Sokolově měli daleko,“ dodal náměstek.

Debata o jeho koncepci vůbec neskončila, ta teprve začíná

Zastupitel Jaroslav Borka (KSČM) k problému uvedl, že budoucnost zdravotnictví v kraji má vývojové etapy. „Debata o jeho koncepci vůbec neskončila, ta teprve začíná,“ zdůraznil.

Berenika Podzemská, krajská radní pro zdravotnictví, připomenula, že Doktoři nikdy nesouhlasili s tím, aby nová nemocnice stála v Sokolově. „Udivuje mne, že Václav Larva jako karlovarský lékař a člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice odmítá mluvit o tom, že by krajská nemocnice měla být postavena mimo Karlovy Vary. Usnesení krajského zastupitelstva navíc zní, že bude stát mezi lázeňským městem a Sokolovem,“ zdůraznila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?